JAV kaltina Rusiją pažeidžiant kalinamo opozicionieriaus A. Navalno teises

Jungtinės Valstijos penktadienį apkaltino Rusijos valdžią, kad ji pažeidė kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno teises, apribojusi jo kontaktus su advokatais ir nekart uždariusi opozicionierių į vienutę.

Kremliaus kritikas A.Navalnas atlieka 9 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kremliaus kritikas A.Navalnas atlieka 9 metų laisvės atėmimo bausmę.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-10 11:59

A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl virtinės kaltinimų, kuriuos jis laiko politiškai motyvuotais.

„Jungtinės Valstijos yra labai susirūpinusios dėl Rusijos vyriausybės vykdomo savavališko Aleksejaus Navalno teisių ribojimo“, – nurodė Valstybės departamentas penktadienį vėlai vakare paskelbtame pareiškė.

Pasak departamento, kalėjimo administracija varžo A. Navalno teisę į teisminę gynybą, stebėdama jo susitikimus su advokatais ir trukdydama jiems keistis dokumentais bei bendrauti.

„Šis trukdymas, taip pat jo uždarymas į vienutę už nedidelius tariamus nusižengimus yra dar vienas politiškai motyvuoto persekiojimo įrodymas“, – pažymima pareiškime.

46 metų opozicionierius atlieka bausmę pataisos kolonijoje netoli Vladimiro miesto, už maždaug 200 km nuo Maskvos. Pastarosiomis savaitėmis jis kelis kartus buvo uždarytas į vienutę dėl tariamų nusižengimų, įskaitant bandymą įkurti kalėjime profsąjungą.

Valstybės departamentas pažymėjo, kad jau pats A. Navalno suėmimas yra gėdingas, o toliau Maskvos atkakliai vykdomas opozicionieriaus persekiojimas liudija, kad ji jaučiasi nesaugi ir bijo tų, kurie kalba tiesą.

Praėjusią savaitę nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos paskelbtose A. Navalno, dviejų vaikų tėvo, nuotraukose jis atrodė išsekęs. Jo bendražygiai taip pat skambina pavojaus varpais, sakydami, kad dėl nustatytos naujos bendravimo tvarkos jie negali žinoti, kas su juo vyksta.

A. Navalnas išgarsėjo kaip su korupcija kovojantis tinklaraštininkas. Iki jį įkalinant A. Navalnas visoje Rusijoje mobilizuodavo didelius protestus prieš valdžią.

2020 metais jis per plauką liko gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl savo apnuodijimo opozicionierius kaltina Kremlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.