Švedai balsuoja įtemptuose parlamento rinkimuose

Švedai sekmadienį balsuoja parlamento rinkimuose, kurie arba atvers kelią į valdžią beprecedentei kraštutinių dešiniųjų remiamai vyriausybei, arba leis valdantiesiems socialdemokratams užsitikrinti trečią kadenciją iš eilės.

Rinkimai Švedijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rinkimai Švedijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-11 09:33

Po kampanijos, kurioje dominavo besiplečiantis gaujų smurtas ir sparčiai augančios elektros kainos, viešosios nuomonės apklausos parodė, kad kova bus įtempta. Vis tik sociologai nedidelę persvarą prognozuoja premjerės Magdalenos Andersson socialdemokratų ir kairiųjų blokui.

Rinkimų apylinkės atidarė 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir užsidarys 20 val., o galutiniai rezultatai bus paskelbti apie vidurnaktį.

Dešiniųjų blokas anksčiau niekada nesutiko bendradarbiauti su antiimigracinių ir nacionalistinių pažiūrų partija „Švedijos demokratai“ (SD), kurią kitos politinės jėgos iki šiol laikė „atstumtąja“.

Paskutinėmis rinkimų kampanijos savaitėmis ultradešinieji apklausose pakilo į antrąją vietą po socialdemokratų ir galėjo tikėtis maždaug penktadalio balsų.

Manoma, kad tradicinę dešiniojo sparno pagrindinę jėgą – Konservatyviąją partiją – populiarumų aplenkusių nacionalistų pozicijos sustiprėjo dėl to, kad rinkimų kampanijoje dominavo jų rinkėjams aktualios temos: nusikalstamumas, segregacija, imigrantų integracija.

Tačiau 55 metų vyriausybės vadovė M. Andersson, remiama nedidelių Kairiųjų, Centro ir Žaliųjų partijų, viliasi išlaikyti valdžią savo rankose.

Balsavimo išvakarėse Stokholmo priemiestyje Rinkebiu surengtame mitinge premjerė žurnalistams sakė besitikinti, kad jai pavyko įtikinti rinkėjus, jog „socialdemokratai yra paprastų žmonių, darbininkų, turinčių gerą apsaugą, geras darbo vietas ir gerą ateitį, partija“.

„Lenktynės yra labai sunkiai prognozuojamos, todėl spręsti turi Švedijos žmonės“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.