Naujoji Zelandija atšaukia daugumą COVID-19 apribojimų

Naujoji Zelandija pirmadienį atšaukė daugumą dar galiojusių apribojimų dėl COVID-19, vyriausybei pirmą kartą nuo pandemijos pasiuntus signalą, kad šalis grįžta į įprastas gyvenimo vėžes.

Naujoji Zelandija atšaukia daugumą COVID-19 apribojimų.<br>123rf nuotr.
Naujoji Zelandija atšaukia daugumą COVID-19 apribojimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 12:34 PM

Žmonėms nebereikės dėvėti kaukių prekybos centruose, parduotuvėse, autobusuose ir lėktuvuose. Bus panaikintas ir paskutinis tebegaliojęs reikalavimas dėl privalomų skiepų, taikytas sveikatos priežiūros darbuotojams. Turistams taip pat nebereikės būti pasiskiepijus norint aplankyti šalį.

Vyriausybė paskelbė, kad visiškai atsisako vadinamosios COVIDo šviesoforo spalvų sistemos, pagal kurią šalys buvo suskirstytos į žalią, geltoną ir raudoną sąrašus, nuo kurių priklausė karantino taisyklės grįžtantiems keliautojams.

Paliekami tik du pagrindiniai apribojimai: asmenys, kuriems testu patvirtinta koronavirusinė infekcija, turi septynias dienas izoliuotis, ir žmonės, lankydamiesi sveikatos priežiūros įstaigose, pavyzdžiui, ligoninėse ir senelių globos namuose, turi dėvėti kaukes.

Šių pokyčių imtasis silpstant koronavoruso omikron atmainos sukeltam susirgimų protrūkiui ir Pietų pusrutulyje baigiantis žiemai. Naujojoje Zelandijoje fiksuojamas mažiausias sergamumas nuo vasario mėnesio.

„Šiandien padaryti pakeitimai yra reikšmingi. Jie žymi svarbią gairę mūsų atsake [į pandemiją]“, – sakė ministrė pirmininkė Jacinda Ardern.

„Tai laikas, kai pagaliau susigrąžiname kontrolę į savo rankas, užuot jautę, kad COVIDas diktuoja, kas vyksta su mumis, mūsų gyvenimais ir mūsų ateitimi“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, šie pokyčiai padės skatinti verslo veiklą, kuri gyvybiškai svarbi šalies ekonomikos atsigavimui.

„Tai bus pirmoji vasara per pastaruosius trejus metus, kai nekils klausimų: O kas, jeigu?“ – kalbėjo J. Ardern.

Vyriausybei atšaukus apribojimus, atskiros darbovietės ar parduotuvės turės teisę nustatyti savo taisykles, nors dauguma žmonių tikisi, kad kaukių reikė svis rečiau.

Iki kovo mėnesio 5 mln. gyventojų turinčioje šalyje buvo užregistruoti tik 65 mirties nuo COVID-19 atvejai. Įsitvirtinus omikron atmainai, mirčių padaugėjo iki beveik 2 tūkstančių. Visgi palyginti su kitomis šalimis, šis skaičius yra mažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.