Kazachstano parlamentarai nori grąžinti šalies sostinei Astanos pavadinimą

Kazachstano įstatymų leidėjai pasiūlė sugrąžinti buvusį šalies sostinės pavadinimą – Astaną. Parlamentarų siūlymas buvo įtrauktas į Konstitucijos projektą, gavus valstybės vadovo sutikimą, socialiniuose tinkluose antradienį pranešė Kazachstano prezidento Kasimo Žomarto Tokajevo spaudos sekretorius.

Kazachstano sostinė Nur Sultanas (Astana).<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kazachstano sostinė Nur Sultanas (Astana).<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 3:59 PM

Pasak naujienų agentūros „Kazinform“, jis pabrėžė, kad prezidentas remia svarbų buvusio ilgamečio prezidento Nursultano Nazarbajevo vaidmenį stiprinant modernų šalies valstybingumą ir įkuriant naująją sostinę, todėl pasisako už tai, kad kiti objektai su jo vardu nebūtų pervadinti.

Kazachstano sostinė Nur Sultano vardu buvo pavadinta 2019 metais, netrukus po to, kai iš pareigų pasitraukė N. Nazarbajevas.

Iki 1961 metų dabartinis Nur Sultanas vadinosi Akmolinsku, vėliau, iki pat Sovietų Sąjungos žlugimo – Celinogradu, o paskui, iki 1998 metų – Akmola. 1994–1997 metais šalies sostinė iš Almatos buvo perkelta į Akmolą ir 1998 metais miestas pavadintas Astana (kazachų kalba reiškia „sostinė“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.