Floridos gubernatorius išsiuntė migrantus į turtingą Martos vynuogyno salą

Floridos gubernatorius Ronas DeSantis ketvirtadienį prisiėmė nuopelnus už tai, kad iš Teksaso į turtingą Martos vynuogyno salą Masačusetso valstijoje išsiuntė du lėktuvus su dokumentų neturinčiais venesueliečiais, o respublikonai prieš lapkritį vyksiančius vidurio kadencijos rinkimus akcentuoja imigracijos klausimus.

​Floridos gubernatorius Ronas DeSantis ketvirtadienį prisiėmė nuopelnus už tai, kad iš Teksaso į turtingą Martos vynuogyno salą Masačusetso valstijoje išsiuntė du lėktuvus su dokumentų neturinčiais venesueliečiais.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Floridos gubernatorius Ronas DeSantis ketvirtadienį prisiėmė nuopelnus už tai, kad iš Teksaso į turtingą Martos vynuogyno salą Masačusetso valstijoje išsiuntė du lėktuvus su dokumentų neturinčiais venesueliečiais.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 10:21 AM

Trečiadienį apie 50 migrantų, įskaitant vaikus, išsilaipino saloje, kur vasarojo demokratų prezidentai nuo Johno F. Kennedy iki Billo Clintono, o buvusiam prezidentui Barackui Obamai priklauso valda.

„Imigrantai iš Teksaso užsakomaisiais skrydžiais išlaipinami Martos vynuogyne. Daugelis jų nežino, kur jie yra. Jie sako, kad jiems buvo pasakyta, jog jiems bus suteiktas būstas ir darbas“, – sakė vietos valstijos įstatymų leidėjas Dylanas Fernandesas.

Po pusdienio du autobusai iš Teksaso taip pat atvežė dešimtis migrantų prie viceprezidentės Kamalos Harris rezidencijos Vašingtone – tai dalis Teksaso gubernatoriaus respublikono Grego Abbotto jau penkis mėnesius vykdomos operacijos, kuria siekiama daryti spaudimą demokratams imigracijos klausimu.

„Mes nesame prieglobsčio valstija... Padėsime palengvinti jūsų transportavimą, kad galėtumėte išvykti ten, kur būtų geresnės sąlygos, – ketvirtadienį Floridoje vykusiame oficialiame renginyje sakė R. DeSantisas.

„Floridoje mes rimtai žiūrime į tai, kas vyksta prie pietinės sienos“, – sakė jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas apkaltino respublikonus, kad jie „žaidžia politiką su žmonėmis“.

„Tai, ką jie daro, yra tiesiog neteisinga, – ketvirtadienio vakarą Kongreso ispanakalbių bendruomenės sueigoje sakė J. Bidenas. – Tai neamerikietiška. Tai neapgalvota“.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre ketvirtadienį peikė respublikonų gubernatorius, kad jie „žiauriai“ ir „gėdingai“ perkelia dokumentų neturinčius migrantus į demokratų valdomas teritorijas.

K. Jean-Pierre sakė žurnalistams, kad migrantų kaip „politinių įkaitų“ naudojimas diskusijoje apie nelegalią imigraciją prieš lapkričio kadencijos vidurio rinkimus yra „iš anksto apgalvotas politinis triukas“.

Tūkstančių migrantų gabenimas autobusais

R. DeSantis ir G. Abbottas, du žymiausi ir kovingiausi šalies respublikonų gubernatoriai, tokiais veiksmais siekia atkreipti dėmesį į dešimtis tūkstančių migrantų, kurie kiekvieną mėnesį bando kirsti pietinę JAV sieną.

G. Abbotas, kurio valstija yra pirmasis migrantų, atvykstančių iš Meksikos, kelionės taškas, nuo balandžio išsiuntė apie 10 tūkst. migrantų į šiaurę, daugiausia į Vašingtoną, Čikagą ir Niujorką. Šie miestai yra pasiskelbę migrantų „prieglobsčiais“ – tai reiškia, kad jie nebus suimami vien dėl to, kad neturi teisėto imigranto statuso.

Tačiau daugumai vežamų asmenų, oficialiai paprašiusių prieglobsčio, pasienio pareigūnai leido pasilikti šalyje, kol bus išnagrinėti jų prašymai.

Teksaso gubernatorius, kuris lapkritį sieks būti perrinktas, ketvirtadienį pareiškė, kad viceprezidentė K. Harris teigia, jog pasienis yra saugus ir neigia imigracijos krizės egzistavimą.

„Siunčiame migrantus į jos kiemą, kad paragintume J. Bideno administraciją atlikti savo darbą ir apsaugoti sieną“, – rašė jis „Twitter“ platformoje.

Imigracijos politika

R. DeSantisas, kuris taip pat siekia perrinkimo, palaiko G. Abbotą ir taip pat yra pagrindinis pretendentas kandidatuoti į prezidentus po respublikonų vėliava 2024 metais.

Charlie Cristas, demokratas, kovojantis su R. DeSantisu dėl Floridos gubernatoriaus posto, sakė, kad migrantų nusiuntimas į Martos vynuogyną buvo visiškai politinis žingsnis.

Florida išleidžia 12 mln. dolerių (eurų) nekaltiems migrantų vaikams išskraidinti iš mūsų valstijos, nors šie pinigai galėtų būti išleisti kovai už pagalbą Floridos gyventojams ir mažesnes išlaidas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Ch. Cristas.

„Viskas, ką daro Ronas DeSantisas, yra politinių taškų rinkimas ir savo rinkėjų audrinimas, tai menkai pridengtas bandymas kandidatuoti į prezidento postą“, – teigė jis.

R. DeSantiso atstovė spaudai Christina Pushaw išjuokė Martos vynuogyno bendruomenę, kuri paskelbė pasistengsianti apgyvendinti ir pamaitinti migrantus.

„Martos vynuogyno gyventojai didžiąja dalimi pritaria nelegaliai imigracijai ir ragina užtikrinti didesnę įvairovę. Gubernatorius R. DeSantis maloniai išpildė jų pageidavimus“, – parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

„Obamų rūmuose gali būti vietos kelioms dešimtims nelegalių atvykėlių“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.