Kazachastano parlamentas pritarė sostinės pavadinimo pakeitimui

Praėjus vos trejiems metams po sostinės pavadinimo pakeitimo, Kazachstano parlamentas nubalsavo už tai, kad būtų sugrąžintas Astanos pavadinimas, penktadienį buvo patvirtinta mieste, kuris iki šiol buvo vadinamas Nur Sultanu.

Kazachstano sostinė Nur Sultanas (Astana).<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kazachstano sostinė Nur Sultanas (Astana).<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 2:49 PM

Parlamentas taip pat vienbalsiai pritarė Konstitucijos pataisai, pagal kurią būsimi prezidentai galės dirbti tik vieną septynerių metų kadenciją. Prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas dar turi pasirašyti įstatymo pataisą, tačiau tai laikoma tik formalumu.

Prezidento įsako taip pat reikia šalies sostinei pervadinti, o 69 metų K. Ž. Tokajevas pasisako už senojo pavadinimo grąžinimą.

Astana buvo pervadinta Nur Sultanu 2019 metų kovo mėnesį buvusio prezidento Nursultano Nazarbajevo, kuris tuo metu atsistatydino po maždaug trijų dešimtmečių valdymo, garbei.

18,5 mln. gyventojų turintį Kazachstaną šių metų pradžioje sukrėtė kruvini protestai.

Po neramumų N. Nazarbajevas ir jo šeima buvo nušalinti nuo likusių valdžios postų. Iki tol N. Nazarbajevas, net ir atsistatydinęs, buvo laikomas galingiausiu šalies žmogumi.

Kazachstano šiaurėje esančiame mieste, pastatytame smėlio stepėse, gyvena daugiau kaip 1 mln. žmonių.

Būdamas valdžioje N. Nazarbajevas užsakė pastatyti šalies sostinę su futuristiniais pastatais pagal Persijos įlankos valstybių pavyzdį. 1998 metais jis suteikė jai neutralų pavadinimą Astana (kazachų kalba reiškia sostinę).

Sovietmečiu išteklių turtingos respublikos valdžios centras buvo Almatoje, daugiausiai gyventojų turinčiame mieste šalies pietuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?