Kirgizija ir Tadžikija apsikeitė kaltinimais pažeidus paliaubas

Kirgizija ir Tadžikija penktadienį apsikeitė kaltinimais pažeidus paliaubas, kuriomis siekiama sustabdyti susirėmimus buvusių sovietinių respublikų pasienyje, per kuriuos keli žmonės žuvo, o dešimtys buvo sužeisti.

Kirgizijos kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kirgizijos kariai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 10:43 PM

„Kirgizijos pusė pradėjo šaudyti ... į trijų gyvenviečių pusę“, – vakare pranešė Tadžikijos valstybinė žiniasklaida, remdamasi pasieniečiais.

Tuo tarpu Kirgizijos pareigūnai pareiškė, kad Tadžikijos pajėgos apšaudė Batkeno sritį iš daugkartinių raketų paleidimo sistemų.

Kiek anksčiau penktadienį Tadžikijos prezidentas Emomalis Rahmonas, Uzbekijoje vykusiame viršūnių susitikime pasikalbėjęs su Kirgizijos vadovu Sadyru Japarovu, nurodė savo pajėgoms atsitraukti po susirėmimų pasienyje.

Kone pusė 970 km ilgio sienos tarp abiejų neturtingų, kalnuotų Centrinės Azijos kaimynių yra ginčijama, prie jos nuolat kyla kovų.

2021 metais per precedento neturinčius abiejų pusių susirėmimus žuvo 50 žmonių.

„Abiejų šalių vadovai susitarė pavesti atitinkamoms struktūroms nutraukti ugnį ir atitraukti pajėgas bei įrangą nuo kontakto linijos“, – sakoma Kirgizijos prezidentūros pareiškime, šalies valdžios institucijoms paskelbus apie pasiektą paliaubų susitarimą.

Įsakymai buvo duoti, pareigūnams Kirgizijos sostinėje Biškeke pareiškus, kad abiejų kalnuotų ir neturtingų valstybių saugumo vadovai susitarė dėl paliaubų nuo penktadienio 13 valandos Lietuvos laiku.

Naujausi susirėmimai pakurstė būgštavimus, kad buvusiame sovietiniame regione gali kilti dar vienas konfliktas. Per Armėnijos ir Azerbaidžano karių susirėmimus šią savaitę žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.