V. Orbanas atmeta EP rezoliuciją dėl Vengrijos kaip „pokštą“

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį pasipiktino Europos Parlamento pareiškimu, kad jo šalis nebėra „visavertė demokratinė valstybė“.

V. Orbanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 7:07 PM

V. Orbanas atmetė išvakarėse EP priimtą rezoliuciją su tokiu pareiškimu kaip „pokštą“.

Europarlamentarai 433 balsais prieš 123 ir 28 nariams susilaikius pritarė siūlymui Vengriją pavadinti „hibridiniu rinkimų autokratijos režimu“, „rimtai pažeidžiančiu“ Europos Sąjungos demokratijos normas.

Iš dalies dėl to atsakomybė priskiriama ES valstybėms narėms, kurios užmerkė akis prieš galimus piktnaudžiavimus.

Rezoliucijoje parlamentarai reiškia susirūpinimą dėl Vengrijos konstitucinės ir rinkimų sistemų, teismų nepriklausomumo, galimos korupcijos, viešųjų pirkimų pažeidimų, LGBTQ+ teisių, žiniasklaidos, akademinių ir religinių laisvių.

Įstatymų leidėjai taip pat pasmerkė „sąmoningas ir sistemingas Vengrijos vyriausybės pastangas pakenkti Europos Sąjungos pamatinėms vertybėms“, tokioms kaip žmogaus orumas, laisvė, demokratija, lygybė, teisinės valstybės principas ir žmogaus teisės, įskaitant mažumoms priklausančių asmenų teises.

„Man tai juokinga“, – sakė V. Orbanas Belgrade, kur jo artimas sąjungininkas Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius įteikė jam aukščiausią šalies apdovanojimą.

„Vienintelė priežastis, kodėl iš to nesijuokiame, yra ta, kad mums tai jau nusibodo. Tai nuobodus pokštas. Tai jau trečias ar ketvirtas kartas, kai Europos Parlamente priimama Vengriją smerkianti rezoliucija. Iš pradžių manėme, kad tai reikšminga. Bet dabar tai laikome pokštu“, – kalbėjo jis.

Balsavimas dėl rezoliucijos tapo naujausiu įtampą tarp ES institucijų ir Budapešto kurstančiu įvykiu. Europos Komisija sekmadienį turėtų paskelbti, jog yra pasirengusi sustabdyti kai kurių ES lėšų išmokėjimą Vengrijai dėl jos įtariamų pažeidimų. Vengrija į ES įstojo 2004 metais.

Ketvirtadienio balsavimas buvo iš esmės simbolinis ir nekeičia ES sprendimų priėmimo eigos, nes svarbiems klausimams, pavyzdžiui, sankcijoms Rusijai, priimti reikia visų 27 valstybių narių, įskaitant Vengriją, vienbalsio pritarimo.

Strasbūre vykusioje EP plenarinėje sesijoje patvirtinta rezoliucija V. Orbano vyriausybei neužtraukia jokios bausmės, o kitos ES šalys neįpareigojamos imtis kokių nors konkrečių veiksmų.

Belgrade viešintis V. Orbanas darkart pakartojo kritiką ES sankcijoms Rusijai dėl vasarį jos pradėto karo Ukrainoje.

„Kai žiūriu į sankcijas energetikos srityje, matau, kad mes, europiečiai, kurie esame energetikos nykštukai, ėmėmės sankcijų prieš energetikos milžinę“, – sakė V. Orbanas.

„Tai visiškai neįprastas reiškinys istorijoje, ir manau, kad tokie dalykai paprastai nėra geri. Šios sankcijos mums labai smarkiai kenkia. Jos mums kenkia, jos mums skausmingos, jos kainuoja daug pinigų“, – pridūrė jis.

Bendroje spaudos konferencijoje su V. Orbanu A. Vučičius pakartojo, kad Serbija neprisijungs prie Vakarų sankcijų Rusijai, nepaisant ES raginimų suderinti savo politiką su bloku, jei nori tapti jo nare.

„Serbija ir toliau eina Europos keliu, tačiau ji taip pat turi valstybinių ir nacionalinių interesų, nuo kurių negali trauktis ir nesitrauks“, – sakė A. Vučičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.