Aistras JAV visuomenėje sukėlusio sprendimo dėl abortų draudimo pasekmės: „Jei dar nemiršti, gali pakentėti“

JAV Aukščiausiasis Teismas birželio 24-ąją panaikino moterų teisę į abortus priimdamas istorinį sprendimą, atšaukiantį pusę amžiaus trukusią konstitucinę apsaugą, garantavusią moterims teisę į abortus visoje šalyje. Tačiau kai kurie ekspertai, remdamiesi moterų pasakojimais ir duomenimis, teigia, kad šio sprendimo pasekmės turi didžiulę įtaką ne tik moterų sveikatai, tačiau ir ekonominei jų gerovei. 

Abortų teisių aktyvistai ragina JAV prezidentą Joe Bideną paskelbti nepaprastąją padėtį visuomenės sveikatos srityje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Abortų teisių aktyvistai ragina JAV prezidentą Joe Bideną paskelbti nepaprastąją padėtį visuomenės sveikatos srityje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-18 10:10

Nuo teismo reikšmingo 1973 metų sprendimo byloje „Roe v. Wade“ pašalinimo tik atskiros JAV valstijos gali pačios leisti arba uždrausti abortus, tai nėra daugiau užtikrinama visos šalies mastu. 

Abortai šiuo metu yra uždrausti mažiausiai 12 valstijų. Dar dviejose valstijose abortai uždrausti po maždaug šeštos nėštumo savaitės, t. y. dar prieš daugeliui moterų sužinant, kad jos yra nėščios.

Legalių abortų priešininkai džiūgauja dėl šių spredimų. Jų nuomone, abortas yra žmogžudystė, kadangi gyvybė prasideda nuo prasidėjimo, o abortai kuria kultūrą, kurioje gyvybė yra vienkartinė. Taip pat atsiradus geresnėms kontracepcijos priemonėms, sveikatos draudimo ir lytinio švietimo galimybėms abortai yra nereikalingi.

Tačiau kai kurie ekspertai jau dabar įžvelgia skaudžias tokio sprendimo pasekmes ne tik moterų sveikatai, tačiau ir ekonominei jų gerovei. 

„Kai kurios moterys, ypač pasiturinčios, ras būdų, kaip apeiti valstybės galios įtvirtinimą. Kitoms – neturinčioms pinigų, tinkamos vaikų priežiūros priemonių ar galimybės išeiti iš darbo – taip nepasiseks“, – niūros abortų panaikinimo pasekmės nurodomos byloje „Dobbs vs. Jackson Women's Health Organization“.

​Moterų politikos tyrimų instituto (IWPR) tyrimas atskleidė neigiamą abortų draudimų poveikį ir valstybės ekonomikai. Jų nuomone, kai moterims neleidžiama pasidaryti aborto, tai gali neigiamai paveikti jų ir jų šeimų ekonominį saugumą, o valstybės ir vietos ekonomika gali patirti didelių finansinių nuostolių.

„Galia nuspręsti – išplėstinio receptinių kontraceptikų tiekimo draudimas“ analizėje nurodoma, kad daugelyje valstijų, kuriose draudžiamas abortas, moterų sveikata yra palyginti prasta daugiausia dėl to, kad trūksta galimybių gauti aukštos kokybės sveikatos priežiūros paslaugas.

Pavyzdžiui, tik keturiose valstijose, kuriose galioja bent vienas abortų draudimas, Mičigane, Nebraskoje, Pietų Karolinoje ir Vakarų Virdžinijoje, teisiškai reikalaujama, kad draudikai padengtų ilgesnį kontraceptikų vartojimą. 

Taip pat nė vienoje iš šių valstijų nėra garantuojamos mokamos šeimos ir sveikatos priežiūros atostogos. Devyniolika valstybių nėra išplėtusios medicininės pagalbos aprėpties iki 12 mėnesių po gimdymo. 

„Jei dar nemiršti, gali pakentėti“

Į Amerikos ir Kanados skaitmeninės žiniasklaidos ir transliavimo bendrovę „Vice“ neseniai kreipėsi moteris, papasakojusi iššūkius su kuriais susidūrė norėdama pasidaryti abortą. Redakcijai ji savo tapatybės neatskleidė ir paprašė ją vadinti „A“ inicialu.

„A“ gyvena Viskonsino valstijoje, kuris per kelias savaites nuo tada, kai Aukščiausiasis Teismas panaikino Roe prieš Wade'ą, uždraudė beveik visus abortus. Supratusi, kad yra nėščia, „A“ išvyko į kaimyninę Ilinojaus valstiją nutraukti nėštumo.

Ji išgėrė tablečių abortui sukelti ir tikėjosi, kad kraujuos stipriais krešuliais. Tačiau moteris nujautė, kad „kažkas buvo ne taip“. Apsilankymas pas ginekologę Viskonsine patvirtino jos baimę: gimdoje vis dar buvo nėštumo audinių.

Tuomet gydytojas „A“ pasakė, kad jie negali iš karto pašalinti tų audinių, kurie, palikti jos organizme galėtų sukelti mirtiną sepsį arba kraujavimą.

Tam, kad gydytojas galėtų padėti „A“, jie turėjo per kelias dienas trukusius tyrimus įrodyti, kad dėl nebaigto aborto nėštumas tapo negyvybingas. Jei nėštumas buvo gyvybingas, pagal Viskonsino abortų draudimą abortas leidžiamas tik tuo atveju, jei jis atliekamas siekiant „išgelbėti motinos gyvybę“. Nors dėl to „A“ galėjo atsidurti ligoninėje, jis dar nebuvo pakankamai pavojingas gyvybei, kad būtų galima jį taip kvalifikuoti.

„Tai buvo tikrai neįtikėtina, kad jie negalėjo pasitikėti gydytojos, kuri mokėsi ir dirbo savo srityje, turi akreditacijas, išlaikė komisijas, patirtimi – jos nuomonės nepakako, – rugpjūtį, prieš sužinodama, ar jos nėštumas vis dar gyvybingas, sakė moteris. – Tai taip kvaila. Didžiulis košmaras.“

Viskonsine, jei abortas atliekamas, kai jis nėra mirtinai pavojingas gyvybei, bauda gali siekti 10 000 JAV dolerių ir grėsti šešeri metai kalėjimo. Išimčių dėl išprievartavimo ar incesto nėra.

„A“ pirmą kartą suprato, kad yra nėščia, praėjus maždaug keturioms nėštumo savaitėms. Moteris pasakojo, kad tą pačią dieną ji užsirašė pas gydytoją abortui.

„Nemanau, kad finansiškai esame pasirengę gimdymo, darželio, vaiko priežiūros išlaidoms“, – sakė „A“. – Be to, turime ilgalaikių planų išvykti į užsienį, kas būtų daug sunkiau, jei dabar turėtume vaiką.“

„A“ pasirinko medikamentinį abortą, kai abortas sukeliamas dviejų skirtingų vaistų dozėmis, paskirstytomis per kelias valandas. Tai neįtikėtinai populiarus metodas: Remiantis preliminariais Guttmacherio instituto, kuris stebi abortų apribojimus ir tendencijas, duomenimis, 2020 m. daugiau nei pusė visų JAV abortų buvo atlikta medikamentais.

Medikamentinis abortas paprastai yra saugus ir veiksmingas. Viename 2013 m. atliktame tyrime, kuriame buvo nagrinėjama, kaip beveik 50 000 moterų reagavo į medikamentinį abortą, nustatyta, kad tik apie 5 proc. medikamentinių abortų buvo nesėkmingi. Paprastai nesėkmė reiškė, kad pacientei prireikė operacijos abortui užbaigti. Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad tik 119 moterų buvo paguldytos į ligoninę, o 45 iš jų buvo perpiltas kraujas.

Kitaip tariant, rizika yra minimali, tačiau ji egzistuoja. Paaiškėjo, kad „A“ buvo tarp tų žmonių, kuriems rizika tapo pernelyg reali.

Prieš Roe panaikinimą, „A“ gydytoja ginekologė vardu Masana teigė, kad šiuo metu pagal Viskonsino abortų draudimą, jei nėštumas yra gyvybingas, Masana negali padėti. „Anksčiau, ypač tuo atveju, jei tai buvo nepageidaujamas nėštumas ir požymiai rodydavo, kad jis nepavyko, mes įsikišdavome iš karto“.

„Man beprotiška išvežti savo pacientes iš valstijos. Paskui jos grįžta, kyla komplikacijos ar dar kas nors, ir net tuomet mano rankos surištos, – sakė Masana. – Tiesiog jaučiuosi neteisinga. Tai tiesiog prieštarauja Hipokrato priesaikai „Nekenkite“. Laukdama jaučiuosi taip, tarsi daryčiau žalą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?