Italijos kraštutinių dešiniųjų lyderė palaikė V. Orbaną kovoje su ES

Italijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Giorgia Meloni, kuriai žadama pergalė per rugsėjo 25 d. numatytus visuotinius rinkimus, kritikavo Europos Sąjungą (ES) dėl grasinimų sustabdyti finansavimą Vengrijai ir perspėjo nestumti šalių į Rusijos glėbį.

V. Orbanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2022, 4:27 PM

Jos profašistinė partija „Italijos broliai“, palaikanti glaudžius ryšius su populistiniu Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu, per rinkimų kampaniją agituoja už savo nacionalistinę platformą ir ragina kurti „kitokią Europą“, suteikiančią daugiau galių valstybėms narėms.

„Tikrieji antieuropiečiai yra tie, kurie tuo metu, kai esame puolami ir ES turėtų būti vieningesnė bei stipresnė nei kada nors anksčiau (...) daro viską, kad pastūmėtų Vengriją į (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino glėbį“, – pirmadienį paskelbtame interviu laikraščiui „Il Giornale“ sakė G. Meloni. Ji pridūrė: „Turime dirbti visiškai priešinga kryptimi – suartinti Europos tautas, o ne atitolinti ir skirstyti jas“.

Europos Sąjungos vykdomoji institucija sekmadienį pasiūlė sustabdyti 7,5 mlrd. eurų finansavimą Vengrijai ir laukia, kad Budapeštas pradėtų antikorupcines reformas. Blokas jau kelis mėnesius nesutaria su Vengrija. Briuselis įtaria V. Orbano vyriausybę pakertant teisinės valstybės principą ir naudojant ES pinigus savo bičiuliams praturtinti.

Sekmadienį duodama interviu televizijai G. Meloni taip pat kritikavo ES politiką Lenkijos – dar vienos Rytų Europos valstybės narės, kaltinamos paminant teisinės valstybės principą, – atžvilgiu ypač tuo metu, kai šalis priima tiek daug pabėgėlių iš Ukrainos. Tačiau ji pridūrė, kad V. Orbanas „pats padarys savo pasirinkimą (...) aš paisau tik Italijos nacionalinių interesų“.

G. Meloni partija dalyvauja rinkimuose kaip dalis dešiniųjų koalicijos, kurią sudaro Matteo Salvini kraštutinių dešiniųjų partija „Lyga“ ir Silvio Berlusconi vadovaujama „Forza Italia“. Naujausios apklausos rodo, kad šis aljansas gaus 46 proc. balsų ir gerokai lenkia varžovus.

„Gerbiu visų pasaulio šalių demokratinius pasirinkimus. V. Orbanas kai ką padarė teisingai, bet padarė ir klaidų“, – sekmadienį per savo partijos posėdį sakė M. Salvini. Tačiau S. Berlusconi, pabrėžiantis nuosaikesnę poziciją aljanse, pabrėžė, jog V. Orbano politika „skiriasi nuo mūsų, taip pat ir jo Europos vizija“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.