Kirgizijos prezidentas ragina tautą susivienyti po susirėmimų prie Tadžikistano sienos

Kirgizijos prezidentas pirmadienį paragino šios Centrinės Azijos šalies gyventojus susivienyti po susirėmimų pasienyje su kaimyniniu Tadžikistanu, per kuriuos žuvo beveik 100 žmonių.

Kirgizijos kariškiai neša karstą su žuvusio bendražygio kūnu Batkene, pietvakarių Kirgizijoje, šeštadienį, 2022 m. rugsėjo 17 d.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kirgizijos kariškiai neša karstą su žuvusio bendražygio kūnu Batkene, pietvakarių Kirgizijoje, šeštadienį, 2022 m. rugsėjo 17 d.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2022, 3:32 PM, atnaujinta Sep 19, 2022, 3:34 PM

Kone pusė 970 km ilgio sienos tarp abiejų neturtingų, kalnuotų Centrinės Azijos kaimynių yra ginčijama, prie jos dažnai kyla susirėmimų. Tačiau praėjusią savaitę prasiveržęs smurtas buvo didžiausias per kelis pastaruosius metus ir pakurstė nuogąstavimus dėl galimo didelio masto konflikto.

„Šiuo metu mirtinos šaudynės pasienyje liovėsi“, – sakė Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas pirmadienį, nacionalinio gedulo dieną.

Jis taip pat paragino kirgizus nekreipti dėmesio į „provokacinius pareiškimus“ internete, kuriais siekiama „atšaldyti mūsų svetingos tautos santykius su kitomis su mumis bendradarbiaujančiomis šalimis“.

Panašu, kad šiuo kreipimusi siekiama užkirsti kelią bet kokiems vidaus neramumams buvusioje sovietinėje šalyje, kurioje nuo 2005 metų įvyko trys revoliucijos. Per vėliausią iš jų 2020-aisiais S. Žaparovas atėjo į valdžią.

„Prašome mūsų žmonių išlaikyti ramybę ir vieningai remti valdžios institucijų ir ginkluotųjų pajėgų iniciatyvas“, – sakė prezidentas.

Jis taip pat patikino, kad šalis turi pakankamai lėšų aprūpinti kariuomenę ir finansuoti per susirėmimus sugriautų namų atstatymą.

„Šiandien mūsų kariuomenė yra kitokia... Tai liudija faktas, kad tie, kurie įsiveržė į mūsų žemę, sulaukė bausmės“, – sakė S. Žaparovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.