Italija rengiasi parlamento rinkimams

Italijoje sekmadienį vyks parlamento rinkimai, kuriuose pergalė prognozuojama dešiniųjų aljansui.

Demokratų partijos rėmėjai dalyvauja paskutiniame partijos renginyje prieš sekmadienį Romoje vyksiančius rinkimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Demokratų partijos rėmėjai dalyvauja paskutiniame partijos renginyje prieš sekmadienį Romoje vyksiančius rinkimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 11:28 AM

Darbą baigiant tarptautinės bendruomenės gerbiamo Mario Draghi vyriausybei, prognozuojama, kad euroskeptikė Giorgia Meloni, neofašistinių šaknų turinčios partijos „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia) vadovė, taps pirmąja moterimi šalies ministrės pirmininkės poste.

„Šalis trokšta permainų, naujo veido“, – naujienų agentūrai AFP sakė Londone įsikūrusios konsultacinės bendrovės „Teneo“ ekspertas Wolfango Piccoli.

Rinkimai sušaukti liepą, atsistatydinus M. Draghi. Balsavimas vyks Italijai kovojant su įvairiomis krizėmis – nuo sparčiai augančios infliacijos ir ekstremalių klimato reiškinių, susijusių su klimato kaita, iki energetikos krizės, kurią dar labiau paaštrino karas Ukrainoje.

Rinkimų kampanija baigėsi penktadienį, suteikdama italams vieną dieną atokvėpio, nes iki balsavimo uždrausta rinkimų agitacija.

Tai tapo proga prisiminti kai kuriuos svarbiausius kampanijos, per kurią partijos bandė pritraukti rinkėjus tokiomis idėjomis kaip prekių siuntimas iš Šiaurės į Pietų Italiją vamzdžiais ir kova su klimato kaita naudojant kanapes, momentus.

45-erių G. Meloni pastarosiomis savaitėmis dėjo daug pastangų, kad įtikintų būgštaujančius investuotojus ir susirūpinusį Briuselį, jog jos partijos istoriniai ryšiai su diktatoriaus Benito Mussolini šalininkais liko praeityje.

Ji sušvelnino savo toną, dažnai dėvi rožinės spalvos rūbus, o „TikTok“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame gamina tradicinius Apulijos regiono kepinius.

Tačiau ketvirtadienį per baigiamąjį dešiniojo sparno koalicijos, vienijančios jos vadovaujamą partiją „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia), prieš imigraciją nusistačiusią Matteo Salvini „Lygą“ (it. Lega) ir milijardieriaus Silvio Berlusconi partiją „Pirmyn, Italija“ (it. Forza Italia), mitingą G. Meloni buvo pristatyta eilutėmis iš Johno R. R. Tolkieno „Žiedų valdovo“.

„TikTok“ pokštai

„Krikščione motina“ save vadinanti G. Meloni sklandžiai perėjo nuo karaliaus Aragorno iš šios fantastinės sagos citatos prie kaltinimo kairiesiems dėl „narkotikų prekeivių, vagių, prievartautojų ir mafijos“ šalyje ir pridūrė: „Tokia Italija baigsis sekmadienį.“

85 metų S. Berlusconi buvo šalia jos. Žiniasklaidos magnatas, teisiamas dėl įtarimų mokėjus svečiams, kad šie meluotų apie jo liūdnai pagarsėjusius „bunga-bunga“ sekso vakarėlius, vykusius, kai S. Berlusconi buvo ministras pirmininkas, daugiausia vykdė kampaniją internete, viliodamas šalies močiutes ir namų šeimininkes pažadais apie atlyginimus už darbą namuose.

Jis taip pat siekė jaunimo balsų pokštais platformoje „TikTok“, įskaitant vieną apie tai, kad nesistengia nuvilioti jų merginų.

49 metų M. Salvini, buvęs vidaus reikalų ministras, rinkimų kampaniją vykdė su šūkiu „Credo“ (Tikiu), todėl sulaukė Katalikų bažnyčios priekaištų.

Bijodamas, kad nemaža dalis jo šalininkų pasirinks palaikyti G, Meloni, M. Salvini bandė išsiskirti ragindamas nutraukti sankcijas Rusijai ir priekaištaudamas Briuseliui.

Tačiau jo kampanijos pabaigą aptemdė vaizdo įrašas, kuriame jis ketvirtadienį pavadino vieną aklą „Lygos“ kandidatą „italų akimis“.

Centro kairiųjų Demokratų partijos (PD) vadovas Enrico Letta į paskutinį savo mitingą atvažiavo elektriniu mikroautobusu, primindamas rinkėjams savo pastangas skatinti ekologišką transportą, kai anksčiau išsikrovė jo rinkimų kampanijos elektrinio autobuso akumuliatorius.

Tuo metu jo pagrindinis varžovas dėl kairiojo sparno rinkėjų balsų, populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) lyderis Giuseppe Conte , kampanijos metu taip dažnai buvo nufotografuotas stovintis virš susirinkusiųjų minios su grupe šalininkų, kad žiniasklaida jį praminė „keliaujančia Madona“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting