S. Cichanouskaja: jei Baltarusija įsitrauks į karą Ukrainoje, tai bus A. Lukašenkos politinė savižudybė

Tremtyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja trečiadienį pareiškė, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka įvykdytų „politinę savižudybę“, jei įtrauktų Baltarusijos kariuomenę į karą kaimyninėje Ukrainoje.

A. Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 3:01 PM

S. Tichanovskaja iškovojo pergalę ginčijamuose 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimuose, bet, A. Lukašenkai pradėjus žiaurų susidorojimą su opozicija, dabar gyvena tremtyje Lietuvoje.

„Jei jis privers mūsų kariuomenę dalyvauti (Ukrainoje), jam tai bus politinė savižudybė“, – sakė ji agentūrai AFP prieš kalbą Jungtinės Karalystės pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos metinėje konferencijoje Liverpulyje, šiaurės vakarų Anglijoje.

„Net tie žmonės, kurie palaiko šį režimą ir yra Lukašenkos sąjungininkai, yra prieš karą Ukrainoje“, – teigė S. Cichanouskaja.

40-metė disidentė kritikavo „fiktyvius“ referendumus, kuriuos prokremliška valdžia šią savaitę surengė keturiuose Maskvos kontroliuojamuose Ukrainos regionuose ir kuriuose, kaip teigia tos valdžios atstovai, buvo pasiekta triuškinanti pergalė.

S. Cichanouskaja sakė, kad balsavimas, kurį Kyjivas ir jo Vakarų sąjungininkai taip pat pasmerkė, buvo apsimestinis Kremliaus bandymas „parduoti kažką Rusijos žmonėms kaip pergalę“, kuri vis dėlto pasaulyje nebus pripažįstama.

„Visi pamatė, kad (Kremliaus) kariuomenė nėra tokia galinga, kad karalius nuogas. Taigi nė viena normali šalis nepripažins šio referendumo“, – pridūrė ji.

Tačiau Baltarusijoje ypač baiminamasi, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dabar, po neseniai išsakytų grasinimų, gali panaudoti taktinį branduolinį ginklą aneksuotoms teritorijoms ginti.

S. Cichanouskaja pažymėjo, kad A. Lukašenka sėkmingai pasinaudojo savo paties „vadinamuoju referendumu“ anksčiau šiais metais, kad įgytų teisinį pagrindą dislokuoti šalyje Rusijos branduolinį ginklą.

„Mums kelia nerimą tai, kad branduolinis ginklas gali būti paleistas iš Baltarusijos teritorijos, – sakė opozicijos lyderė. – Mūsų šalis galėtų būti panaudota tokiems gėdingiems tikslams, ir, žinoma, tai būtų katastrofa“.

A. Lukašenka yra „labai trapioje padėtyje“, sakė ji, pridurdama, kad Baltarusijos disidentai „sukuria dar daugiau spaudimo jam taškų“.

Tikimasi, kad Rusijos karinis aktyvumas Baltarusijos teritorijoje po naujausios dalinės V. Putino mobilizacijos didės, todėl tas pasipriešinimas apima ir užkulisines derybas su Baltarusijos kariškiais ir „elito“ veikėjais.

„Bus toks momentas, kai kariškiai, KGB, bus Baltarusijos žmonių pusėje, – sakė ji. – Mes bendraujame su kariškiais. Mes bendraujame su elitu. Mūsų užduotis – suskaldyti juos įvairiomis priemonėmis ir tikimės, kad tam tikru momentu visa tai įvyks. Jie mato, kad (Lukašenkos) politika atneša mūsų šaliai nepriklausomybės, suvereniteto praradimą ir ant kortos pastatytas pats mūsų šalies egzistavimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.