Ukrainos karinė žvalgyba: Rusijos branduolinių ginklų panaudojimo rizika dabar yra „labai didelė“

Ukrainos kariuomenė į Kremliaus vadovo Vladimiro Putino grasinimus branduoliniu ginklu žiūri rimtai ir teigia, kad tokių ginklų panaudojimo grėsmė Rusijos vykdome kare šiuo metu yra labai didelė.

V. Putinas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 11:12 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 4:46 PM

Praėjusią savaitę V.Putinas, įžūliai eskaluodamas savo karą Ukrainoje, išsakė menkai užslėptą grasinimą branduoliniu karu ir perspėjo, kad „tai nėra blefas“.

Keli žvalgybos ekspertai nuo to laiko sakė, kad branduolinio karo grėsmė tebėra minimali, tačiau Ukraina vis tiek skambina pavojaus varpais. Šią savaitę interviu laikraščiui „The Guardian“ Ukrainos žvalgybos vadovo pavaduotojas Vadimas Skibickis grėsmę, kad Rusija prieš Ukrainą panaudos branduolinį ginklą, įvertino kaip „labai didelę“.

„Jie greičiausiai taikysis į vietas palei fronto liniją, kur yra daug [kariuomenės] personalo ir įrangos, svarbiausi valdymo centrai ir kritinė infrastruktūra, – sakė V.Skibickis. – Kad juos sustabdytume, mums reikia ne tik daugiau priešlėktuvinių, bet ir priešraketinių sistemų.“

Tačiau Ukrainos karinės žvalgybos viršininko pavaduotojas nepateikė savo teiginių įrodymų, o jo organizacijos pareigūnai ne kartą skleidė nepagrįstas teorijas, tarp jų – kad V.Putinas serga. Pranešama, kad JAV pareigūnai atidžiai stebi požymius, kurie parodytų, ar Rusija pakeitė savo branduolinių ginklų buvimo vietą ar jų parengties statusą, tačiau nuo ketvirtadienio tokios veiklos požymių nepastebėta.

Šiandien V.Putinas yra pasirengęs paskelbti apie keturių okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją. Kai kurie Rusijos stebėtojai ir kariniai ekspertai išreiškė susirūpinimą, kad dėl šių aneksijų padidės rizika, jog V.Putinas panaudos branduolinį ginklą, nes po jų Ukrainos bandymus atsiimti šias teritorijas Maskva traktuos kaip Rusijos užpuolimą.

Nuo karo pradžios V.Putinas ne kartą grasino branduoliniu ginklu, o Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas neseniai pareiškė, kad bet kuri teritorija, oficialiai prijungta prie Rusijos, sulauks visiškos Kremliaus apsaugos.

„Raudonosios linijos, draudžiančios kariauti Rusijos teritorijoje, bus staiga peržengtos“, – neseniai komentuodamas aneksijų pasekmes leidiniui „Insider“ sakė į atsargą išėjęs JAV kariuomenės brigados generolas Kevinas Ryanas, buvęs gynybos atašė Rusijoje, ir pridūrė:

„NATO ginklai kovos ir šaudys Rusijos viduje. O svarbiausia, Rusijos valstybė bus tiesiogiai puolama. O tai, kaip žinome, yra paskata panaudoti branduolinius ginklus.“

Tačiau kiti analitikai mano, kad V.Putino grasinimai branduoliniais ginklais daugiausia skirti apriboti Vakarų paramą Ukrainai.

„V.Putino grasinimai eskaluoti padėtį, įskaitant netiesioginį grasinimą branduoliniu ginklu, yra bandymas įbauginti Vakarus ir atgrasyti juos nuo tolesnio Ukrainos ginklavimo, diegiant klaidingą mitą, kad Kremliaus lyderis pavojingiausias, kai yra įvarytas į kampą.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės neturėtų patikėti šia gudrybe“, – neseniai rašė Atlanto tarybos Eurazijos centro vyresnysis darbuotojas Brianas Whitmore'as.

Be to, skeptiškai vertinama tai, kad išsekusi Rusijos kariuomenė galėtų įvykdyti net taktinį branduolinį smūgį.

„Rusų problema yra ta, kad norint tinkamai išnaudoti taktinio branduolinio ginklo sukuriamas sąlygas, reikia turėti darnias, nuoseklias ir aukštos moralės pajėgas“, – rugsėjo viduryje sakė Karo studijų instituto (ISW) analitikas George'as Barrosas.

„Nemanau, kad šiuo metu Rusijos kariuomenė yra pajėgi ar turi pakankamai moralės, kad galėtų tai padaryti“, – pridūrė G. Barrosas.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.