JAV ir Venesuela apsikeitė kaliniais

JAV ir Venesuela apsikeitė kaliniais – laisvę atgavo septyni amerikiečiai ir du venesueliečiai.

​JAV ir Venesuela apsikeitė kaliniais – laisvę atgavo septyni amerikiečiai ir du venesueliečiai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​JAV ir Venesuela apsikeitė kaliniais – laisvę atgavo septyni amerikiečiai ir du venesueliečiai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2022, 1:07 PM

Septyni JAV piliečiai „po kelerių metų neteisėto kalinimo grąžinti namo“, pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Penki iš septynių paleistų amerikiečių yra naftos koncerno „Citgo“ vadovybės nariai. Jie 2017-aisiais per verslo kelionę Venesueloje buvo suimti ir apkaltinti korupcija. Kiti du JAV piliečiai buvo suimti atskirai.

Karakasas neįvardijo, kokius kalinius paleido JAV, tačiau aukštas amerikiečių vyriausybės pareigūnas identifikavo juos kaip prezidento Nicolo Maduro žmonos sūnėnus. Abu vyrai buvo sulaikyti Haityje ir tada nugabenti į Niujorką, kur dėl su narkotikais susijusių nusikaltimų nuteisti 18 metų kalėti.

JAV ir Venesuelos santykiai daug metų laikomi įtemptais. JAV yra tarp 60 šalių, kurios po ginčytinų rinkimų 2018-aisiais atsisakė pripažinti N. Madurą teisėtai išrinktu prezidentu.

Tačiau pastaruoju metu užkulisiuose būta daugiau diplomatinių pastangų su Lotynų Amerikos šalimi – be kita ko, dėl Rusijos karo Ukrainoje nulemto spaudimo pasaulio energijos sektoriui. Dėl energijos krizės Venesuelos vadovas socialistas N. Maduras pareiškė, kad jo šalis gali būti globali naftos ir gamtinių dujų tiekėja.

Nafta Venesuelai yra labai svarbus pajamų šaltinis. JAV po N. Maduro perrinkimo 2018 metais įvedė Venesuelai virtinę sankcijų. Viena iš 2019-aisiais paskelbtų sankcijų draudžia Venesuelai JAV rinkoje prekiauti nafta. Tačiau dėl Ukrainos karo augant energijos kainoms vyriausybė gegužę pareiškė, kad kai kurias sankcijas švelnins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.