Saliamono salos teigia nesirinksiančios tarp JAV ir Kinijos

Saliamono Salos antradienį pareiškė prieštaraujančios pirminiam JAV ir Ramiojo vandenyno regiono partnerystės deklaracijos projektui, nes joms „nepatiko“ kai kurios netiesioginės nuorodos į Kiniją.

​Saliamono Salos antradienį pareiškė prieštaraujančios pirminiam JAV ir Ramiojo vandenyno regiono partnerystės deklaracijos projektui, nes joms „nepatiko“ kai kurios netiesioginės nuorodos į Kiniją.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Saliamono Salos antradienį pareiškė prieštaraujančios pirminiam JAV ir Ramiojo vandenyno regiono partnerystės deklaracijos projektui, nes joms „nepatiko“ kai kurios netiesioginės nuorodos į Kiniją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 9:02 AM

Naujojoje Zelandijoje žurnalistai klausinėjo Saliamono salų užsienio reikalų ministrą Jeremiah Manele apie tai, ar jo šalis neprieštarauja praėjusią savaitę Vašingtone pasirašytam bendram pareiškimui.

„Pirminiame projekte buvo keletas nuorodų, kurios mums nepatiko“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Dėl to „atsiduriame tokioje padėtyje, kad turime rinktis pusę, o mes nenorime, kad atsidurtume tokioje padėtyje, kad turėtume rinktis pusę“, – sakė J. Manele.

Paklaustas, ar tai buvo nuorodos į Kiniją, jis atsakė: „Netiesiogiai.“

J. Manele teigė, kad JAV ir 14 Ramiojo vandenyno salų atstovai, susitikę Vašingtone, derybose rado „bendrą pagrindą“, todėl Saliamono Salos pasirašė galutinę deklaraciją.

Po pergalės Antrajame pasauliniame kare JAV buvo svarbi veikėja pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Tačiau pastaraisiais metais Kinija stipriai įsitvirtino šiame regione investuodama, rengdama policijos mokymus ir, labiausiai prieštaringai, sudarydama saugumo paktą su Saliamono Salomis.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas, kovodamas su didėjančia Pekino įtaka regione, paskelbė apie naują 810 mln. dolerių (eurų) finansavimą Ramiojo vandenyno saloms ir kartu su jomis pasirašė bendrą deklaraciją, kuria įsipareigojo užmegzti glaudesnę JAV ir Ramiojo vandenyno regiono partnerystę.

Tuo metu Saliamono Salų ministras pirmininkas Manasseh Sogavare naujienų agentūrai AFP Vašingtone sakė, kad derybose jo susirūpinimą keliantys klausimai buvo sprendžiami „pozityviai“.

Velingtone po susitikimo su Naujosios Zelandijos kolege Nanaia Mahuta J. Manele sakė, kad tiek Kinija, tiek Jungtinės Valstijos yra laukiamos Ramiojo vandenyno regione.

Užsienio reikalų ministras pakartojo Saliamonų salų poziciją, kad balandžio mėnesį pasirašytas saugumo paktas su Pekinu nelems Kinijos kariuomenės buvimo salyne.

„Indijos ir Ramiojo vandenynų regionas... neturėtų būti laikomas konfrontacijos, konflikto, karo regionu“, – sakė J. Manele.

„Tame susitarime nėra nuostatos dėl karinės bazės. Mes sveikiname pakartotinį JAV įsitraukimą į Ramiojo vandenyno regioną ir tikimės bendradarbiauti su visais mūsų partneriais“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas