Kazachstanas iškvietė Rusijos ambasadorių „griežtam“ pokalbiui

Kazachstano užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad iškvietė Rusijos ambasadorių „rimtam pokalbiui“ po to, kai Maskva pareikalavo išsiųsti Ukrainos pasiuntinį šioje šalyje.

Kazachstano vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kazachstano vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-06 14:48

Rusijos ir Kazachstano santykiai įtempti nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios, o Astana siekia subalansuoti ryšius tiek su Vakarais, tiek su sąjungininke Maskva.

Kazachstano prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas viešai nesutaria su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl Ukrainos. Jis taip pat įsileido tūkstančius rusų, bėgančių į Kazachstaną nuo Maskvos paskelbtos karinės mobilizacijos, taip užtikrindamas jų saugumą.

„Ambasadorius buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją rimtam pokalbiui. Aptarėme Rusijos URM atstovės spaudai Marijos Zacharovos pareiškimą, kuris neatitinka lygiateisės strateginės partnerystės dvasios“, – sakoma Kazachstano URM pranešime.

„Tai buvo gana griežtas pokalbis“, – pridūrė ministerija.

Anksčiau šią savaitę M. Zacharova sakė, kad Kazachstanas nesilaiko pažado išsiųsti Ukrainos ambasadorių Kazachstane Petro Vrublevskį, kuris viename interviu išsakė komentarus apie rusų „žudymą“. Vėliau šis paskelbė atsiprašymą.

Antradienį M. Zacharova teigė, kad Kazachstanas „pažadėjo, jog Vrublevskis negrįžtamai paliks Kazachstaną per kuo trumpesnį laiką“. Pasak jos, „didžiausiam Maskvos apgailestavimui“, P. Vrublevskis „vėl pasirodė Kazachstano sostinėje“ ir „akivaizdžiai ne tam, kad tiesiog susikrautų daiktus ir išsivežtų savo šeimą namo“.

Užsienio reikalų ministerija trečiadienį pareiškė, kad Astana pranešė Ukrainai apie P. Vrublevskio pareiškimo „nepriimtinumą“ ir susitarė su Kyjivu dėl jo atšaukimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.