Mianmaras 10 metų įkalino japonų kino režisierių

Mianmaro chunta 10 metų įkalino japonų kino režisierių už nepritarimo kariuomenei kurstymą ir elektroninių ryšių įstatymo pažeidimą, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienas diplomatas.

Mianmaras 10 metų įkalino japonų kino režisierių, praneša diplomatinis šaltinis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mianmaras 10 metų įkalino japonų kino režisierių, praneša diplomatinis šaltinis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2022, 11:24 AM

Mianmare tvyro neramumai nuo tada, kai praėjusių metų vasarį generolai nušalino Aung San Suu Kyi vadovaujamą civilinę vyriausybę ir sukėlė sukilimą bei karines represijas, per kurias žuvo tūkstančiai žmonių.

Trečiadienį teismas Inseino kalėjime Jangone paskelbė nuosprendį Toru Kubotai, sakė Japonijos ambasados Mianmare diplomatas ir pridūrė, kad režisieriaus teismo procesas dėl imigracijos įstatymo pažeidimo „vis dar tęsiasi“.

26 metų T. Kubota kartu su dviem Mianmaro piliečiais liepos mėnesį buvo sulaikytas netoli antivyriausybinio mitingo Jangone.

Iš pradžių jam buvo pareikšti kaltinimai pagal įstatymą, kuriuo kriminalizuojamas nepritarimo kariuomenei kurstymas, ir dėl imigracijos taisyklių pažeidimo.

Už nesantaikos kurstymą gresia maksimali trejų metų laisvės atėmimo bausmė, o šis kaltinimas buvo plačiai taikomas malšinant pasipriešinimą perversmui.

Kitas teismo posėdis dėl su imigracija susijusių kaltinimų vyks kitą trečiadienį, pridūrė šaltinis.

Chuntos atstovas spaudai neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Remiantis „FilmFreeway“,T. Kubota anksčiau yra sukūręs dokumentinių filmų apie Mianmaro musulmonų rohinjų mažumą ir „pabėgėlius bei etnines problemas Mianmare“.

Spaudos varžymas

Tokijas yra pagrindinis paramos Mianmarui teikėjas ir seniai palaiko santykius su šalies kariuomene.

Rugsėjį Japonijos gynybos ministerija sustabdė Mianmaro kariuomenės narių mokymo programą nuo kitų metų dėl chuntos vykdomų demokratijos aktyvistų egzekucijų.

Nuo 2015 metų Japonija priėmė 30 Mianmaro kariuomenės narių mokytis įvairiose įstaigose, įskaitant Nacionalinę gynybos akademiją.

Programos tikslas – padėti studentams įgyti „teisingų žinių apie demokratiją ir civilinį vadovavimą“ kariuomenei, bendraujant su Japonijos savigynos pajėgomis, balandį parlamente sakė gynybos ministras.

Jau ir taip izoliuota chunta liepą sukėlė dar didesnį tarptautinį pasipiktinimą, paskelbdama apie mirties bausmės įvykdymą keturiems kaliniams. Mirties bausmė šalyje buvo įvykdyta pirmą kartą per kelis dešimtmečius.

Mianmaro chunta griežtai suvaržė spaudos laisvę, suimdama žurnalistus ir fotografus, taip pat panaikindama transliavimo licencijas.

T. Kubota yra jau penktas Mianmare sulaikytas užsienio žurnalistas. Anksčiau sulaikyti JAV piliečiai Danielis Fensteris ir Nathanas Maungas, lenkas Robertas Bociaga ir japonas Yuki Kitazumi buvo paleisti ir deportuoti iš šalies.

D. Fensteris, kuris buvo sulaikytas pernai gegužę, kai bandė išvykti iš šalies, Inseino kalėjime buvo teisiamas už uždarų durų dėl pasipriešinimo kariuomenei kurstymo bei susirinkimų ir imigracijos įstatymų pažeidimo.

Amerikiečiui buvo skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau vėliau jam buvo suteikta malonė ir jis buvo deportuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.