Pabėgti bet kokia kaina: du rusai valtimi perplaukė pavojingą jūrą ir išsilaipino Aliaskoje

Du rusai, norėdami išvengti šaukimo į kariuomenę, valtimi perplaukė Beringo sąsiaurį ir išsilaipino atokioje Aliaskos saloje, kur paprašė prieglobsčio, pranešama vietiniai pareigūnai.

Rusijos jūreivis iš karinio laivo „Maršalas Šapošnikovas“.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos jūreivis iš karinio laivo „Maršalas Šapošnikovas“.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 10:20 AM, atnaujinta Oct 7, 2022, 2:38 PM

Šią savaitę pora išplaukė į atvirą jūrą savo nedidele valtimi į greta Aliaskos esančią Gambelo.

Vietinio mažo miestelio pareig8nas Curtis Silookas interneto svetainei „Alaska's News Source“ aiškino, kad vyrai teigė plaukę iš Rusijos Egvekinoto miesto, esančio už beveik 500 kilometrų. Vyras nurodė, kad vėliau jie buvo išskraidinti iš salos.

Vietos gyventojas sakė, kad vienas iš vyrų buvo europietiškos išvaizdos ir kalbėjo angliškai, o kitas atrodė esąs Sibiro jupikų tautybės.

„Šie du asmenys, kurie atplaukė iš Rusijos valtimi ir buvo sulaikyti Gambelyje... kaip suprantu, šiuo metu jie yra Ankoridže ir su jais dirba federalinės institucijos, – teigė Aliaskos gubernatorius Mik Dunleavy. – Nenumatome, kad tai bus nuolatinis asmenų srautas ar jų flotilė. Neturime jokių požymių, kad taip atsitiks, todėl tai gali būti vienkartinis atvejis.“

Aliaskos respublikonų senatorius Danas Sullivanas sakė, kad JAV Muitinės ir pasienio apsaugos tarnyba (CBP) dar turi nuspręsti, ar abiem rusams bus leista pasilikti JAV.

D. Sullivanas sakė raginantis CBP „kartu su pakrančių apsaugos tarnyba parengti planą, jei į Beringo sąsiaurio bendruomenes Aliaskoje bėgtų daugiau rusų“.

Jo kolegė respublikonė senatorė iš šios valstijos Lisa Murkowski sakė, kad CBP lėktuvui teko skristi 1200 kilometrų, kad pasiektų įvykio vietą, ir teigė, kad tai „pabrėžia, jog Amerikos Arktyje reikia tvirtesnės saugumo pozicijos“.

L. Murkovski atstovė spaudainaujienų agentūrai „Associated Press“ paaiškino, kad „Rusijos piliečiai pranešė, jog pabėgo iš vienos iš rytinės Rusijos pakrantės bendruomenių, kad išvengtų privalomosios karinės tarnybos“.

Rusijos ambasados Vašingtone atstovas spaudai Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė, kad jie žino apie šį atvejį ir netrukus planuoja su abiem vyrais pasikalbėti telefonu.

Daugelis Gambelo gyventojų etniškai artimesni Sibiro jupikų pakrantės bendruomenėms nei kitiems Aliaskos gyventojams. Pastaraisiais dešimtmečiais tokie perplaukimai per pavojingą sąsiaurio jūrą yra reti. Dvylika Sibiro vyrų perplaukė 2014 m. – tai buvo pirmas toks perplaukimas per 14 metų.

1948 m. FTB direktorius Dž. Edgaras Huveris (J. Edgar Hoover) įsakė sustabdyti tradicinių bendruomenių perplaukimus, įtardamas, kad kai kurie lankytojai yra sovietų šnipai.

Draudimas buvo vadinamas „ledo uždanga“. Po šaltojo karo kirtimai buvo atnaujinti, tačiau vėliau Rusijos valdžios institucijos juos uždraudė, kai grįždami iš Gambelo į Sibiro pakrantę nuskendo tėvas ir sūnus.

Rusai, ypač šaukiamojo amžiaus vyrai, plūdo iš šalies nuo tada, kai Vladimiras Putinas paskelbė mobilizaciją, kad paremtų savo nesėkmingą invaziją į Ukrainą.

Yra pranešimų, kad šaukimas į kariuomenę buvo įvestas daug plačiau ir griežčiau tarp skurdesnių kaimo bendruomenių ir etninių mažumų Kaukaze, Mongolijoje ir Sibire.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.