Dešimtys afganistaniečių, kuriems buvo pažadėtas prieglobstis Vokietijoje – jau žuvę

Vokietijos vyriausybė pranešė, kad dešimtys afganistaniečių, kurie dirbo kaip vietinis personalas, taip pat tie, kuriems grėsė ypatingas pavojus ir kurie turėjo būti evakuoti iš Afganistano, žuvo belaukdami, kol bus išgabenti į saugią vietą.

Dešimtys afganistaniečių, kuriems buvo pažadėtas prieglobstis Vokietijoje – jau žuvę.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Dešimtys afganistaniečių, kuriems buvo pažadėtas prieglobstis Vokietijoje – jau žuvę.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 9:20 AM

Gynybos ministerija teigė, kad 25 afganistaniečiai, kuriuos ji kadaise buvo įdarbinusi, jau yra žuvę. Iš jų 12 mirė „natūralia mirtimi“ arba pateko į nelaimingus atsitikimus. Šeši buvo nužudyti, nors nėra jokių požymių, kad jie buvo nužudyti už tai, jog palaikė Vokietijos ginkluotąsias pajėgas, teigė ministerija. Kas lėmė kitų žmonių mirtį, neaišku.

Skirtingos ministerijos pateikė skirtingus duomenis. Pavyzdžiui, Užsienio reikalų ministerija teigė, kad žuvo šeši jos darbuotojai.

Vokietijos Bundesveras paliko Afganistaną 2021 metų birželį, o netrukus po to šalį užvaldė Talibanas, todėl daugelis tų, kurie rėmė NATO pajėgas ir kitas Vakarų palaikomos vyriausybės institucijas, baiminosi susidorojimo.

Vokietija dalyvavo tarptautinėje karinėje evakuacijoje tų, kurie rėmė jos ginkluotąsias pajėgas ir kitas institucijas, nors iš šalies tikėjosi išvykti daug daugiau žmonių, nei leido galimybės.

Vokietijos vyriausybė pažadėjo apsaugą daugiau kaip 36 tūkst. vietinių ginkluotųjų pajėgų narių ir kitų pažeidžiamų asmenų bei jų šeimos narių, turinčių teisę į pagalbą.

Daugiau nei du trečdaliai žmonių, kuriems buvo pažadėta galimybė atvykti į Vokietiją, sugebėjo palikti Afganistaną, daugiausia per Pakistaną, teigiama naujienų žurnalo „Spiegel“ rašinyje. Didžiausia problema norintiems išvykti yra ta, kad reikia turėti pasą, o Talibano valdžia beveik neišduoda dokumentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.