Filipinuose kalinama buvusio prezidento kritikė buvo paimta įkaite pabėgti bandžiusių kovotojų

Įkalinta Filipinų žmogaus teisių gynėja Leila de Lima sekmadienį buvo trumpam paimta įkaite, kai bandė pabėgti trys sulaikyti kovotojai, kuriuos policija nušovė, pranešė valdžios institucijos.

Filipinų žmogaus teisių gynėja Leila de Lima rugsėjo 30 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Filipinų žmogaus teisių gynėja Leila de Lima rugsėjo 30 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 1:08 PM

Incidentas įvyko nacionalinės policijos būstinėje, kur buvusi senatorė L. de Lima laikoma jau daugiau nei penkerius metus kartu su kitais aukšto statuso suimtaisiais.

Pusryčius dalijančiam policijos pareigūnui vienas kalinys dūrė šakute, po to iš kamerų išlaisvino kitus du kalinius.

Du kalinius nušovė snaiperis, žurnalistams sakė vidaus reikalų sekretorius Benjaminas Abalosas.

Trečiasis kalinys nubėgo į L. de Limos kamerą. Jis surišo 63-ejų moterį ir užrišo jai akis, o netrukus policijos pareigūnas šovė jam į galvą, nurodė B. Abalosas.

Policija teigė, kad L. de Lima yra saugi, o situacija areštinėje „grįžo į normalias vėžes“. Dėl incidento atliekamas tyrimas.

Policijos viršininkas generolas Rodolfo Azurinas sakė, kad tie trys kaliniai priklausė kovotojų grupuotei „Abu Sayyaf“, kuri kaltinama pagrobusi ir nukirtusi galvas keliems užsieniečiams.

R. Azurinas vietos radijo stočiai DZBB sakė, kad L. de Lima nebuvo jų taikinys.

„Jie matė ją kaip idealią priedangą. Jie iš tikrųjų ketino pabėgti“, – sakė jis.

L. de Lima nenukentėjo, naujienų agentūrai AFP patvirtino jos advokatas Boni Tacardonas.

„Ji buvo atvežta į ligoninę, kad būtų atlikta įprastinė medicininė apžiūra, – sakė B. Tacardonas. – Tačiau, remiantis mūsų darbuotojų, kurie dabar yra kartu su senatore, pateikta informacija, atrodo, kad jai viskas gerai.“

Raginimai išlaisvinti L. de Limą

L. de Lima, atvirai kritikuojanti buvusį prezidentą Rodrigo Duterte ir jo kruviną karą su narkotikais FIlipinuose, pirmadienį turi stoti prieš teismą.

Nuo 2017 metų ji yra kalinama dėl kaltinimų prekyba narkotikais, kuriuos ji ir žmogaus teisių grupės vadina pasityčiojimu iš teisingumo ir kerštu už tai, kad moteris ėmė kritikuoti R. Duterte.

Birželį prezidentu tapus Ferdinandui Marcosui jaunesniajam, diplomatai ir teisių gynėjai vėl paragino paleisti L. de Limą.

Pastarasis incidentas pabrėžia, kad ji turi būti „nedelsiant išlaisvinta“, sakė organizacijos „Human Rights Watch“ atstovas Carlosas Conde.

F. Marcosas tviteryje parašė, kad jis pasikalbės su L. de Lima, „kad patikrintų jos būklę ir paklaustų, ar ji nori būti perkelta į kitą sulaikymo centrą“.

Tačiau B. Tacardonas sakė, kad L. de Lima nenori būti perkelta.

Prieš suėmimą 2017-ųjų vasario 24-ąją L. de Lima dešimtmetį tyrė „mirties būrio“ žudynes, kurias, kaip įtariama, organizavo R. Duterte, būdamas Davao miesto meru ir savo prezidentavimo pradžioje.

Tyrimus ji atliko kaip šalies žmogaus teisių komisarė, o 2010–2015 metais – kaip teisingumo sekretorė R. Duterte pirmtako Benigno Aquino administracijoje.

2016 metais L. de Lima laimėjo vietą Senate ir tapo viena iš nedaugelio kritiškų balsų, kai populistas R. Duterte iškovojo triuškinamą pergalę prezidento rinkimuose.

Tačiau vėliau R. Duterte apkaltino ją, kad ji, būdama teisingumo sekretore, vadovavo narkotikų prekybos su nusikaltėliais grupuotei didžiausiame šalies kalėjime.

Gegužę L. de Lima nebuvo perrinkta į Senatą, o birželį baigėsi R. Duterte kadencija prezidento poste.

Advokatė ir dviejų vaikų motina buvo laikoma ne viename iš Filipinų perpildytų kalėjimų, o sulaikytiems aukšto rango asmenims skirtame komplekse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.