Vokietijos Žemutinės Saksonijos žemėje vyksta regioniniai rinkimai

Šiaurės jūros pakrantėje įsikūrusioje Vokietijos Žemutinės Saksonijos žemėje sekmadienį vyksta atidžiai stebimi regioniniai rinkimai, kurie laikomi išbandymu kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratams, šaliai išgyvenant energetikos krizę.

Vokietijos Žemutinės Saksonijos žemėje vyksta regioniniai rinkimai.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Vokietijos Žemutinės Saksonijos žemėje vyksta regioniniai rinkimai.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 11:04 AM

Balsavimo apylinkės užsidarys 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku. Naujausios apklausos rodo, kad O. Scholzo centro kairiųjų SPD šiek tiek lenkia buvusios kanclerės Angelos Merkel konservatyviąją CDU partiją.

Šiaurės vakariniame regione per rinkimų kampaniją dominavo nerimas dėl sparčiai augančių sąskaitų už energiją, o tai atspindi nuotaikas visoje šalyje.

Dėl Rusijos karo Ukrainoje smarkiai išaugo energijos kainos, dėl to rugsėjį infliacija Vokietijoje pasiekė rekordinį 10 proc. lygį, o tai sustiprino būgštavimus dėl gresiančios recesijos didžiausioje Europos ekonomikoje.

Populiarus Žemutinės Saksonijos premjeras Stephanas Weilas iš SPD, siekiantis trečios kadencijos, sakė, kad rinkimų kampanija buvo „sunkiausia mano gyvenime“.

„Dar niekada nemačiau tiek daug abejonių ir rūpesčių piliečių veiduose“, – sakė jis žurnalui „WirtschaftsWoche“.

63 metų S. Weilas pozicionavo save kaip saugų pasirinkimą neaiškiais laikais. Jis nori, kad Žemutinė Saksonija, kurioje įsikūrusi automobilių milžinė „Volkswagen“ ir didžioji dalis Vokietijos vėjo jėgainių, atliktų pagrindinį vaidmenį pereinant prie žaliosios energetikos.

Jis taip pat pritarė prieštaringai vertinamam 200 mlrd. eurų energetikos fondui, kurį neseniai pristatė O. Scholzas, kad apsaugotų Vokietijos vartotojus nuo kainų šoko.

Pagrindinis S. Weilo varžovas, žemės ekonomikos ministras iš CDU Berndas Althusmannas, teigia, kad didžiulis paramos paketas nėra aiškus. Jis kaltina federalinę vyriausybę, kad ši neskuba imtis ryžtingų veiksmų, vokiečiams ruošiantis niūriai žiemai.

55 metų kandidatas sekmadienio balsavimą pavadino nuosprendžiu O. Scholzo koalicijai Berlyne, kurią sudaro SPD, žalieji ir liberalioji FDP.

„Jei CDU taps stipriausia partija Žemutinėje Saksonijoje, o tai yra realu, tai bus rimtas smūgis ir taip susiskaldžiusiai federalinei vyriausybei“, – sakė B. Althusmannas laikraščiui „Rheinische Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.