ES ambasadorius palieka postą Baltarusijoje: kritikuoja akivaizdžius teisių pažeidimus

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Baltarusijoje, Vokietijos diplomatas Dirkas Schuebelis, pasitraukęs iš posto Minske, griežtai kritikavo Baltarusijos vyriausybę ir pirmadienio vakarą feisbuke paskelbė, kad jo viza ir akreditacija nebuvo atnaujinta.

A.Lukašenka pirmininkauja susitikimui saugumo klausimais Minske, Baltarusijoje, 2022 m. spalio 10 d.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
A.Lukašenka pirmininkauja susitikimui saugumo klausimais Minske, Baltarusijoje, 2022 m. spalio 10 d.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 11:23 AM

64 metų Dirkas Schuebelis, vadovavęs misijai nuo 2019 m., kritikavo „akivaizdžius žmogaus teisių ir tarptautinės teisės pažeidimus, kuriuos Baltarusijos valdžios institucijos įvykdė rengiantis prezidento rinkimams 2020 m. rugpjūtį, rinkimų dieną ir ypač po jų“.

Rinkimus, kuriuos neva laimėjo ilgametis valdovas Aliaksandras Lukašenka, o tai paskatino protestus, kurie buvo žiauriai numalšinti ir privertė daugelį Baltarusijos opozicijos lyderių išvykti į tremtį užsienyje, jis pavadino suklastotais. Vyriausybė „nuolat naudoja jėgą prieš nekaltus žmones“, parašė D. Schuebelis.

Jo teigimu, šiandien Baltarusijoje yra daugiau nei 1 340 politinių kalinių, jis pareikalavo juos paleisti. Pirmiausia D. Schuebelis paragino paleisti įkalintą žmogaus teisių gynėją Alesių Beliackį, kad jis galėtų atsiimti neseniai pelnytą Nobelio taikos premiją.

ES nepripažįsta A. Lukašenkos prezidentu ir remia demokratinį ištremtos opozicijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos judėjimą. Po 2020 m. rinkimų ir protestų Baltarusija pradėjo glaudžiau bendradarbiauja su Kremliumi ir teikia paramą Rusijos pajėgoms per jų invaziją į kaimyninę Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.