Turkijos pareigūnas: prezidentas trečiadienį Kazachstano sostinėje susitiks su V. Putinu

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šią savaitę regiono viršūnių susitikimo Kazachstano sostinėje Astanoje kuluaruose susitiks su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienas turkų pareigūnas.

R.T.Erdoganas ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.T.Erdoganas ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 11:02 AM, atnaujinta Oct 11, 2022, 5:59 PM

Iš pradžių tas pats pareigūnas sakė, kad prezidentai susitiks trečiadienį, tačiau vėliau paaiškėjo, kad R. T. Erdogano ir V. Putino susitikimas greičiausiai įvyks ketvirtadienį.

„Vyksta pasirengimas susitikimui“, – žurnalistams savo ruožtu sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Susitikime bus galima aptarti padėtį „Ukrainoje, dvišalius ryšius ir pasikeisti nuomonėmis aktualiais klausimais“, sakė jis ir pridūrė, kad prezidentai susitiks ketvirtadienį.

R. T. Erdoganas trečiadienį turėtų nuskristi į Astaną derybų su Kazachstano prezidentu Kassymu-Jomartu Tokayevu, sakė tas Turkijos pareigūnas.

Turkija, kuri Rusijos karo Ukrainoje metu bando išlikti neutrali, palaiko gerus santykius su abiem savo Juodosios jūros kaimynėmis – Rusija ir Ukraina.

R. T. Erdoganas dar nekomentavo pirmadienį Ukrainoje surengtų masinių Rusijos smūgių, per kuriuos žuvo mažiausiai 19 žmonių ir daugiau kaip 100 buvo sužeista.

Tačiau užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu po šių atakų telefonu kalbėjosi su kolega iš Ukrainos Dmytro Kuleba, nedetalizuodamas sakė Turkijos diplomatinis šaltinis.

Praėjusį mėnesį R. T. Erdoganas susitiko su V. Putinu Uzbekistane vykusio regioninio aukščiausiojo lygio susitikimo metu.

Jis vis dar tikisi, kad V. Putinui ir Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pavyks susitarti dėl paliaubų, kurių nė viena pusė nelabai nori, bet kurios, kaip tvirtina Turkijos pareigūnai, yra būtinos ir realios.

NATO narė Turkija susilaikė nuo prisijungimo prie Vakarų sankcijų Rusijai.

R. T. Erdoganas nori skatinti prekybą su Maskva, nes prieš kitų metų birželį vyksiančius rinkimus stengiasi stabilizuoti nusilpusią Turkijos ekonomiką.

Visgi Jungtinių Valstijų spaudimas privertė Turkiją nusileisti – šalis praėjusį mėnesį patvirtino, kad paskutiniai trys likę bankai, vis dar aptarnaudavę Rusijos sistemos „Mir“ mokėjimo korteles, atsisako šių vakariečių pasipiktinimą keliančių paslaugų teikimo.

Tokį žingsnį išprovokavo jau kelias savaites aštrėję Vašingtono įspėjimai Ankarai. Baltieji rūmai iškėlė ultimatumą – arba Turkija apriboja savo ekonominius santykius su Rusija, arba jai pačiai iškils grėsmė sulaukti sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.