Latvija atmeta „Amnesty“ kaltinimus dėl netinkamo elgesio su migrantais

Latvijos pareigūnai atmetė žmogaus teisių organizacijos kaltinimus, kad pareigūnai šalies pasienyje kankina migrantus ir žiauriai su jais elgiasi.

Latvijos pareigūnai atmetė žmogaus teisių organizacijos kaltinimus, kad pareigūnai šalies pasienyje kankina migrantus ir žiauriai su jais elgiasi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latvijos pareigūnai atmetė žmogaus teisių organizacijos kaltinimus, kad pareigūnai šalies pasienyje kankina migrantus ir žiauriai su jais elgiasi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 5:09 PM

Amnesty International“ ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje teigė, kad Latvija savavališkai sulaiko, kankina ir deportuoja apsaugos prašančius žmones.

Vyrai, moterys ir vaikai iš Sirijos, Irako ir kitų šalių sulaikomi nežinomose vietose miškingose vietovėse palei sieną, o po to neteisėtai deportuojami atgal į Baltarusiją, sakoma ataskaitoje, kurioje remiamasi tyrimais ir pokalbiais su migrantais.

„Amnesty“ paragino ES sustabdyti Latvijos veiksmus. „Latvija pateikė apsaugos ieškantiems asmenims žiaurų ultimatumą: arba jie sutinka savanoriškai grįžti į savo kilmės šalį, arba įstrigs pasienyje, kur jų laukia sulaikymas, kankinimai ir neteisėta deportacija“, – sakė „Amnesty International Germany“ atstovė Julia Duchrow, pavadinusi tai akivaizdžiu tarptautinės ir ES teisės pažeidimu.

Latvija savo ruožtu teigia, kad Baltarusija sąmoningai ir sistemingai prie sienos gabena migrantus iš karo nuniokotų regionų. Padėtis pasiekė krizės lygį 2021 metų vasarą, kai tūkstančiai žmonių bandė nelegaliai patekti į ES, ir tai buvo laikoma Minsko kerštu už sankcijas, susijusias su suklastotais rinkimais.

Tuo metu Ryga palei sieną su Baltarusija įvedė nepaprastąją padėtį, kuri buvo kelis kartus pratęsta. Šis žingsnis leido Latvijos valdžios institucijoms apeiti prieglobsčio įstatymą ir „be ceremonijų priverstinai deportuoti šiuos žmones į Baltarusiją“, teigė „Amnesty“, nors taip pat užsiminė, kad sunkius nusikaltimus vykdė ir Baltarusijos valdžios institucijos.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius atmetė „Amnesty“ kaltinimus kaip „melagingus“ ir tviteryje pareiškė, kad ši ataskaita yra dar vienas „kadaise buvusios gerbiamos žmogaus teisių organizacijos visiškos degradacijos“ įrodymas.

Latvijos vidaus reikalų ministerija ir pasienio apsaugos tarnyba pritarė jo komentarams ir pavadino kaltinimus absurdiškais.

Pasak jų, pasienio apsaugos tarnybos darbuotojai, kariuomenė ir policija niekada nenaudojo fizinio smurto ar kitų specialių priemonių prieš migrantus, o nuo nepaprastosios padėties paskelbimo Latvija leido 195 žmonėms atvykti į šalį humanitariniais pagrindais.

Valdžios institucijos taip pat kritikavo „Amnesty“, kad savo ataskaitoje neatsižvelgė į padėtį pasienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.