Mįslę užminęs kankinimo kambarys Charkove: rusų egzekutorių įrankiai ir iš kameros nuolat aidėję riksmai

Neseniai išvaduotoje Piskų-Radkivsko gyvenvietėje, Iziumo regione, Ukrainos pareigūnai aptiko dar vieną rusų kankinimo kamerą, ukrainiečių pramintą „mini Aušvicu“. Kaip skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, kambaryje rasta dėžė su auksiniais dantimis, laidai, virvės ir kiti žmonių kankinimo ženklai.

Charkovo policijos komisariatas.
Charkovo policijos komisariatas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 9:50 AM

Rusijos pajėgos šią gyvenvietę netoli Iziumo buvo okupavusios nuo balandžio mėnesio. Anot Jungtinės Karalystės televizijos naujienų kanalo „Sky News“, prieš kelias dienas ją atkovoję ukrainiečiai čia rado ir dujokaukę su pritvirtintu nešvariu skuduru – Ukrainos gynybos ministerija teigia, kad dujokaukė su smilkstančiu skuduru būdavo uždedama žmogui prieš palaidojant jį gyvą, rašo „Sky News“.

Ukrainos tyrėjai nustatė, kad čia buvo kankinami kaliniai. Jie buvo laidojami gyvi ir kasami į žemę, savo „Facebook“ paskyroje nurodė Nacionalinės policijos Charkovo srities vyriausiojo direktorato viršininko pavaduotojas, Tyrimų skyriaus vadovas Sergejus Bolvinovas.

Jis pažymėjo, kad po regiono deokupacijos policija sulaukia daug pareiškimų apie kolaborantų ir Rusijos kariuomenės nusikaltimus, taip pat tai įrodančius vietos gyventojų parodymus. Skyriaus vadovas pažymėjo, kad kaimynai nuolat girdėdavo riksmus iš kankinimo kameros.

S.Bolvinovas pridūrė, kad policija žino kariškių, iš kurių tyčiojosi rusai, vardus ir pavardes.

„Tyrėjai ir prokurorai stengiasi nustatyti visus faktus, kurie įvyko šioje kankinimų kameroje. Teisingumas suras kiekvieną kaltininką“, – pabrėžė jis.

Tuo metu vietios odontologas Sergejus Vokietijos dienraščiui „Bild“ aiškino, kad nuotraukoje matomi dantys rusų buvo pagrobti iš jo.

„Dantys atrodo kaip iš mano kabineto, mano namus apiplėšė rusai. Jie yra iš žmonių, kuriuos gydžiau visus šiuos metus. Aš išėmiau šiuos dantis“, – paklaustas „Bild“ žurnalisto teigė jis.

„Bild“ straipsnyje cituojamas odontologas nurodė, kad jo saugomi dantys yra iš nerūdijančio plieno.

„Gydytojas įtaria, kad rusai pavogė dantis, nes manė, kad tai tikras auksas ir tokiu būdu bandė įbauginti ukrainiečius“, - rašoma straipsnyje. Kol kas nėra pakankamai informacijos, kurios padėtų atskleisti kokiu tikslu buvo naudojami šie dantys.

Rasta dėžė su auksiniais dantimis paskatino kankinimų kambarį praminti „mini Aušvicu“, nes Aušvico nacių koncentracijos stovykloje, kur buvo nužudyta apie 1,1 mln. žmonių, buvo rasta virš 40 kg aukso ir kitų metalų, naudotų dantų protezavimui, rašė Ukrainos generalinis štabas.

Dar rugsėjo 16 d. buvo pranešta, kad deokupuotose Charkovo srities teritorijose buvo rasta 10 kankinimo įrenginių, iš jų dvi Balaklijoje ir šešios Iziume. Vėliau buvo praneša apie dar vieną kankinimo kambarį Charkovo srityje. Nacionalinė policija nustatė, kad šioje kankinimų kameroje vietiniai buvo laikomi nežmoniškomis sąlygomis – žmonės buvo bauginami, mušami, iš jų tyčiojamasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.