Artėjant Kinijos komunistų partijos suvažiavimui cenzoriai pašalino nuorodas į retą protestą

Kinijos interneto cenzoriai penktadienį pašalino beveik visas nuorodas į pranešimus apie retą protestą Pekine, per kurį buvo iškelti prezidentą Xi Jinpingą ir šalies COVID-19 politiką smerkiantys plakatai.

 Kinija.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Kinija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 11:30 AM, atnaujinta Oct 14, 2022, 11:31 AM

Budrumas Pekine padidintas, kad nebūtų sutrikdytas sekmadienį prasidėsiantis svarbus Komunistų partijos susitikimas, per kurį Xi Jinpingas turėtų būti išrinktas trečiajai kadencijai. Papildomai tikrinami atvykstantys siuntiniai ir metro keleiviai, daugybė savanorių dislokuota kiekviename rajone, kad praneštų, jei būtų kas nors neįprasta.

Vis dėlto ketvirtadienį internete išplitusiuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose buvo matyti, kaip nieko nebojantis protestuotojas ant tilto Pekine klijuoja du ranka rašytus plakatus su šūkiais, kritikuojančiais Komunistų partijos politiką. „Jokių COVID testų, noriu užsidirbti gyvenimui. Jokios Kultūrinės revoliucijos, noriu reformų. Jokių karantinų, noriu laisvės. Jokių lyderių, noriu balsuoti. Jokio melo, noriu orumo. Nebūsiu vergas, būsiu pilietis“, – parašyta viename plakate.

Kitas plakatas ragino piliečius pradėti streiką ir pašalinti „klastingą diktatorių Xi Jinpingą“.

Kituose išplatintuose vaizduose buvo matyti ant tilto už reklaminių plakatų stovintis žmogus su kepure, taip pat nuo tilto rūkstantys dūmai ir policija, skubanti pašalinti plakatus. Ketvirtadienį naujienų agentūros AFP žurnalistams atvykus į protesto vietą, ten jau nebebuvo nei plakatų, nei juos išklijavusio žmogaus.

Vieši protestai Kinijos sostinėje vyksta itin retai, o tiems, kurie nepaiso griežto Pekino saugumo aparato, gresia rimtos bausmės.

Iki penktadienio ryto Kinijos socialinės žiniasklaidos cenzoriai užblokavo su protestu susijusius įrašus ir raktinius žodžius. Paieškos rezultatai pagal raktinį žodį „Pekinas“ populiarioje „Weibo“ platformoje penktadienį buvo apriboti tik patvirtintomis paskyromis. Netgi frazės, tiesiogiai nesusijusios su protestu, įskaitant grotažymę „Aš tai mačiau“, penktadienio popietę nedavė jokių rezultatų. Tačiau penktadienio rytą „Weibo“ vartotojai dar naudojo grotažymę „Aš mačiau“ incidentui aptarti, vienas jų paskelbė: „Mačiau, nepamiršiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.