Norvegijos pasienyje su Rusija sulaikytas rusas, pas kurį rasta dronų ir nuotraukų

Norvegija penktadienį pranešė sulaikiusi rusą, kuris mėgino įvažiuoti į Rusiją per pasienio punktą Skandinavijos šalies tolimojoje šiaurėje ir su savimi turėjo dvi bepilotes skraidykles bei daugybę nuotraukų ir vaizdo įrašų.

Norvegijos kariai prie savo ir Rusijos sienos.<br>NTB/Scanpix nuotr.
Norvegijos kariai prie savo ir Rusijos sienos.<br>NTB/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 7:40 PM

Tokios priemonės buvo imtasi tuo metu, kai Norvegija yra padidinusi budrumo lygį, nes buvo gauti keli pranešimai apie paslaptingus dronus, pastebėtus netoli jūrinių naftos ir dujų gręžimo platformų, kurias eksploatuoja didelė energetikos bendrovė.

Praėjusį mėnesį Baltijos jūroje įvyko keli sprogimai „Nord Stream“ dujotiekiuose, kurie plačiai laikomi sabotažu.

Vyras, įvardytas kaip 50 metų Vitalijus Rustanovas, buvo sulaikytas šią savaitę Sturskugo sienos perėjimo punkte – vieninteliame tranzito punkte tarp Norvegijos ir Rusijos.

Vadsės teismo teisėjas, atsižvelgęs į policijos prašymą, liepė suimti V. Rustanovą dviem savaitėms.

„Yra ... priežasčių manyti, kad kaltinamasis mėgins pabėgti ..., jei jam nebus skirtas laikinas kardomasis kalinimas“, – nusprendė teisėjas.

Anot jo, V. Rustanovas su savimi turėjo du Rusijos pasus ir vieną Izraelio pasą, kai buvo sulaikytas mėgindamas įvažiuoti į Rusiją.

Teisėjo sprendime rašoma, kad V. Rustanovas pripažino skraidinęs bepilotes skraidykles „visoje šalyje“, bet neigė padaręs kokių nors pažeidimų.

Norvegijoje jis viešėjo nuo rugpjūčio. Sulaikymo metu jo kompiuteryje buvo rasti keturi terabaitai nuotraukų ir vaizdo įrašų ir ta informacija buvo iš dalies šifruota.

„Jis paaiškino, kad Norvegijoje viešėjo kaip turistas ir kažką čia lankė“, – dienraščiui „Verdens Gang“ sakė policijos pareigūnė Anja Indbjor.

„Jis paaiškino, kad nuotraukas jis darė ir bepilotę skraidyklę skraidino dėl asmeninių priežasčių, taip pat sakė, kad jam patinka fotografuoti ir jis yra fotografas“, – pridūrė ji.

Pasak pareigūnės, „tai, ką iki šiol matėme, patvirtina jo pareiškimą, kad jis yra turistas“.

Norvegija, kaip ir kelios kitos Vakarų šalys, po Kremliaus vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą yra uždraudusi Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims skristi virš savo teritorijos.

Už to draudimo pažeidimą baudžiama trejų metų laisvės atėmimo bausme.

V. Rustanovas policijai sakė nežinojęs apie šį draudimą. Pasak policijos, sulaikytasis bendradarbiauja su pareigūnais.

Vyras tvirtino, kad Norvegijoje viešėjo nuo rugpjūčio ir buvo atvykęs pas čia gyvenantį tėvynainį. Policija pranešė, kad jo minėtas rusas taip pat buvo apklaustas.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą gerokai sumažėjus Maskvos energijos išteklių tiekimui, Norvegija atėmė iš Rusijos pagrindinės Vakarų Europos gamtinių dujų tiekėjos statusą.

Po „Nord Stream“ dujotiekių sprogimų ir pastebėtų bepiločių skraidyklių Norvegija gerokai sustiprino saugumą aplink savo energijos infrastruktūros objektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.