ES šalys susitarė Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje dislokuoti stebėjimo misiją

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitarė Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje dislokuoti trumpalaikę stebėsenos misiją.

Kairėje Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas, dešinėje – Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas atvyksta į susitikimą.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kairėje Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas, dešinėje – Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas atvyksta į susitikimą.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 1:17 PM

Kaip pranešė Europos Vadovų Taryba (EVT), ši iki 40 ES ekspertų komanda bus dislokuota Armėnijos sienos pusėje. Numatoma misijos trukmė – ne ilgiau kaip du mėnesiai. Anot EVT, misijos nariai stebės ir analizuos padėtį regione.

Apie šios misijos dislokavimą pranešta po to, kai rugsėjį abiejų šalių pasienyje atsinaujino susirėmimai, pareikalavę kelių dešimčių gyvybių. Įtampa tarp Armėnijos ir Azerbaidžano tvyrojo dar nuo 2020 m., kai abi šalys kariavo jau antrą karą dėl Kalnų Karabacho regiono. Per šias šešias savaites trukusias kautynes iš viso žuvo daugiau kaip 6,5 tūkst. žmonių.

Kovos buvo užbaigtos paliaubų susitarimu, kuris buvo pasiektas tarpininkaujant Rusijai. Pagal jį Armėnija perleido Azerbaidžanui daugybę teritorijų, kurias iki tol kontroliavo kelis dešimtmečius. Maskva savo ruožtu dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių paliauboms prižiūrėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.