Naujasis JT žmogaus teisių vadovas: karo Ukrainoje intensyvėjimas „kelia didelį nerimą“

Naujasis Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras, pirmadienį pradėjęs eiti pareigas, išreiškė susirūpinimą dėl aštrėjančio karo Ukrainoje ir primygtinai reikalavo apsaugoti civilius gyventojus.

​Naujasis Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras, pirmadienį pradėjęs eiti pareigas, išreiškė susirūpinimą dėl aštrėjančio karo Ukrainoje ir primygtinai reikalavo apsaugoti civilius gyventojus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Naujasis Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras, pirmadienį pradėjęs eiti pareigas, išreiškė susirūpinimą dėl aštrėjančio karo Ukrainoje ir primygtinai reikalavo apsaugoti civilius gyventojus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-17 14:38, atnaujinta 2022-10-17 16:15

„Bet koks karo veiksmų eskalavimas mums kelia didelį nerimą, ir tai vyksta Ukrainoje“, – pirmąją savo darbo dieną Ženevoje žurnalistams sakė Volkeris Turkas.

Anksčiau pirmadienį Rusija surengė naują ataką prieš Kyjivą, naudodama, Ukrainos prezidento kanceliarijos teigimu, „dronus-kamikadzes“.

„Gavome pranešimų iš savo kolegų vietoje apie šias dronų atakas“, – sakė V. Turkas, kuris iš buvusios Čilės prezidentės Michelle Bachelet perima vadovavimą JT teisių biurui.

„Be galo svarbu, kad nebūtų atakuojami civiliniai objektai, civiliai gyventojai“, – sakė jis, įspėdamas, kad „tankiai apgyvendintose miestų teritorijose tai padaryti labai sunku“.

Pirmadienio išpuoliai įvykdyti praėjus lygiai savaitei po to, kai Maskva Ukrainos sostinėje ir visoje šalyje per dvi dienas surengė didžiulę raketų smūgių bangą.

Kruvini spalio 10–11 dienomis įvykę išpuoliai, sukėlę tarptautinį pasipiktinimą, buvo didžiausia smūgių banga per kelis mėnesius trunkantį karą, Rusijos pradėtą vasario 24 dieną.

57 metų Austrijos pilietis ir JT veteranas V. Turkas pabrėžė, kad pagarba tarptautinei teisei yra „absoliučiai būtina“.

Pagarba tarptautinei teisei

„Pagrindinis raginimas yra deeskaluoti ir rasti būdų bei priemonių gerbti tarptautinę teisę, – sakė jis. – Galiausiai kalbame apie žmones, kurie neturi nieko bendro su karu, ir jie turi būti apsaugoti.“

Naujasis žmogaus teisių vadovas, neseniai dirbęs JT vadovo Antonio Guterreso generalinio sekretoriaus padėjėju politikos klausimais, sakė, kad dabartinių pareigų imasi „labai kritiniu momentu“.

Kalbėdamas apie žiaurų Rusijos karą prieš Ukrainą, nepamiršdamas ir smurto protrūkių bei konfliktų kitose pasaulio vietose, jis pabrėžė, jog labai svarbu „daug dėmesio skirti žmogaus teisėms“.

„Negana to, kad pasaulis labai susiskaldęs, galime matyti ir stiprų pasipriešinimą sprendžiant lyčių bei pilietinės erdvės klausimus, panieką žmogaus gyvybei karo kontekste“, – komentavo jis.

V. Turkas į savo darbotvarkę neabejotinai turės įtraukti daugybę spręstinų užduočių, įskaitant Maskvos invaziją į Ukrainą, karą Etiopijos Tigrėjaus regione ir padėtį Afganistane Talibanui praėjusiais metais perėmus šalies valdymą.

Taip pat bus svarbu stebėti situaciją Kinijos Sindziango regione.

Paskutinę akimirką, prieš baigdama savo kadenciją rugpjūčio pabaigoje, M. Bachelet paskelbė ilgai lauktą ataskaitą, kurioje buvo paminėti galimi nusikaltimai žmoniškumui prieš uigūrus ir kitas musulmonų mažumas minėtoje srityje, tačiau sudėtingą tolesnį darbą ji paliko savo įpėdiniui.

Pirmadienį per trumpą susitikimą su žurnalistais V. Turkas neaptarė konkrečių atvejų, tačiau tvirtino, kad „reikia grįžti prie gilaus supratimo, kodėl svarbu gerbti tarptautinę teisę“.

„Man žmogaus teisės yra bendra žmonijos kalba. Ji mus vienija. Ji neturėtų mūsų skaldyti“, – tęsė jis bei pažadėjo, kad kaip JT teisių vadovas jis akcentuos „poveikį žmonių gyvenimams, jų tarpusavio santykius bei ryšį su gamta ir ateities kartomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.