Sirijos šiaurėje per sukilėlių susirėmimus žuvo kone 60 žmonių

Turkijos kontroliuojamoje Sirijos šiaurėje per 10 pastarųjų dienų vykusius sukilėlių tarpusavio susirėmimus žuvo 58 žmonės, daugiausia kovotojai, o su džihadistų grupuote „al Qaeda“ susijusios jėgos tuo pasinaudodamos sustiprino savo pozicijas, antradienį pranešė karą Sirijoje stebinti organizacija.

Sirija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Sirija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-18 14:06

Nuo spalio 8-osios neramiame rajone prie Turkijos sienos vykstantys susirėmimai yra tarp kruviniausių pastaraisiais metais – per juos jau žuvo 48 sukilėlių kovotojai ir 10 civilių, sakoma „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešime.

28 žuvę kovotojai priklausė džihadistų grupuotei „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriai vadovauja buvę „al Qaeda“ atšakos Sirijoje nariai, nurodo Britanijoje įsikūrusi SOHR.

Sirijos šiaurės ir šiaurės vakarų teritorijose, kurių po daugiau kaip dešimtmetį trunkančio pilietinio karo vis dar nekontroliuoja prezidento Basharo al Assado vyriausybė, yra dešimtys sukilėlių grupių.

Naujausi susirėmimai kilo al Babo mieste Alepo provincijoje tarp dviejų konkuruojančių proturkiškų grupių, o vėliau išplito į kitus rajonus ir įtraukė daugiau grupių, tarp jų HTS.

HTS daugelio yra laikoma stipriausia ir geriausiai organizuota sukilėlių grupuote; ji dominuoja netoliese esančiame Idlibo regione – paskutiniame dideliame Sirijos opozicijos bastione.

Grupuotė pasinaudojo naujausiomis kovomis ir išplėtė savo įtakos zoną, leidus Turkijai, kuri niekada nėra viešai jos parėmusi, nurodė SOHR, turinti platų šaltinių tinklą Sirijoje.

„Hayat Tahrir al Sham“ nebūtų įžengusi į šį rajoną be Turkijos sutikimo“, – sakė SOHR vadovas Rami Abdul Rahmanas.

Praėjusią savaitę HTS iš konkuruojančių, Turkijos remiamų sukilėlių atėmė Afrino regioną, puldama jame pirmą kartą nuo pilietinio karo pradžios 2011 metais.

Nuo pirmadienio grupuotė artėja prie svarbaus Azazo miesto netoli Turkijos sienos.

Nesiliaujančios sukilėlių tarpusavio kovos žlugdo savaitgalį įsigaliojusias paliaubas.

Nuo 2011 metų karas Sirijoje nusinešė kone pusės milijono žmonių gyvybes, o daugiau kaip pusę šalies gyventojų privertė palikti namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.