Aiškėja nauji Rusijos pajėgų planai Ukrainoje: karybos ekspertai paaiškino, kokiam smūgiui ruošiasi Kremlius

Rusijos režimas jau pradėjo ruošti savo informacinę erdvę naujiems manevrams ir reikšmingiems praradimams Chersono apskrityje pateisinti. JAV karo studijų institutas (ISW) dėmesį atkreipė į Rusijos armijos generolo Sergejaus Surovikino pasirodymą Rusijos televizijoje.

 Kachovkos hidroelektrinės užtvanka.<br> lrytas.lt montažas.
 Kachovkos hidroelektrinės užtvanka.<br> lrytas.lt montažas.
 Kachovkos hidroelektrinės užtvanka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kachovkos hidroelektrinės užtvanka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 12:52 PM, atnaujinta Oct 26, 2022, 3:07 PM

S.Surovikinas pareiškė, kad Rusijos kariuomenės vadovybė dėl Chersono apskrities turi priimti „sudėtingus sprendimus“, tačiau neįvardijo, kad tai daryti verčia sėkmingos Ukrainos pajėgų kontratakos.

S.Surovikinas propagandos tikslais apkaltino Ukrainą planuojant suduoti smūgį civilinei infrastruktūrai – esą taikomasi ir į gyvenamuosius namus.

Rusijos žiniasklaidoje pasirodė ir Chersono okupacinės valdžios vadovo Vladimiro Saldo pareiškimas, kad jo administracija evakuojasi nuo Dnipro upės vakarų kranto, nes tikisi „didelio masto“ Ukrainos puolimo.

„S.Surovokino ir V.Saldo pareiškimai veikiausiai yra bandymai paruošti informacinę erdvę visiškam Rusijos atsitraukimui nuo Dnipro upės. Tokie veiksmai atlaisvintų Ukrainos pajėgų priėjimą prie Chersono miesto ir kitų reikšmingų Chersono apskrities teritorijų“, – teigė ISW analitikai.

Pasak ISW specialistų, Kremliaus sprendimas ruošti informacinę erdvę tokiai situacijai atskleidžia ir tai, kad Rusija mokosi iš savo klaidų.

„Tai rodo, kad Rusijos kariuomenės lyderiai pasimokė iš savo ankstesnių informacinių ir operacinių klaidų per Ukrainos kontrataką Charkovo apskrityje. Dabar jie bando sušvelninti informacines ir operacines nesėkmes, ginantis prieš kitą sėkmingą Ukrainos kontrataką“, – rašo understadingwar.org.

Ruošiasi atakuoti užtvanką ir dėl to apkaltinti Ukrainą

ISW analitikai pabrėžia, kad Kremliaus režimas informacinį lauką ruošia ir taktiniams manevrams. Nurodoma, kad rusai ruošiasi įvykdyti ataką prieš Kachovkos hidroelektrinę (HPP), tačiau tai daryti ketina prisidengdama Ukrainos vardu.

„Rusijos kariuomenė veikiausiai mano, kad užtvankos griūtis pridengtų jų atsitraukimą iš dešiniojo Dnipro upės kranto bei užkirstų kelią ar nutolintų Ukrainos pajėgų persikėlimą per upę“, – teigė analitikai.

Tokį Rusijos planą atskleidžia spalio 18 dieną S.Surovokino pasakyti žodžiai. Generolas paskelbė, kad jis neva gavo informacijos, jog Kijevas ruošiasi suduoti smūgį į užtvanką, taip užtvindant Chersono apskrities dalį.

Tokį S.Surovokino pareiškimą atkartojo ir V.Saldo.

„Rusijos valdžia veikiausiai ruošiasi šiuos pareiškimus panaudoti, kad paruoštų informacinę erdvę momentui, kai Rusijos pajėgos suduos smūgį užtvankai. Tuomet Rusija kaltintų Ukrainą dėl didžiulės žalos ir žuvusiųjų. Visa tai Rusija panaudotų atsitraukimui į pietus“, – rašė understandingwar.org.

Pasak ISW analitikų, Kremlius šią ataką išnaudos ir užgožiant naujienas apie jau trečiąjį gėdingą Rusijos pajėgų atsitraukimą.

„Tokie veiksmai taip pat naudingu Rusijos informacinei operacijai, kurios tikslas – pavaizduoti Ukrainą kaip teroristinę valstybę, kuri sąmoningai taikosi į civilius“, – apie Rusijos propagandos tikslus rašė ISW analitikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.