Kirgizijos ministerija apie ginčą dėl sienos: taika su Tadžikija kol kas neįmanoma

Praėjus mėnesiui po dviejų kaimyninių Centrinės Azijos valstybių pasienio susirėmimų, per kuriuos žuvo apie šimtas žmonių, Kirgizijos gynybos ministerija trečiadienį pareiškė, kad taika su Tadžikija dabartinėmis aplinkybėmis neįmanoma.

Kirgizijos ministerija apie ginčą dėl sienos: taika su Tadžikija kol kas neįmanoma.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kirgizijos ministerija apie ginčą dėl sienos: taika su Tadžikija kol kas neįmanoma.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 9:10 AM

Buvusias sovietines respublikas skiriančios 970 km ilgio sienos dalis yra ginčijama nuo pat Sovietų Sąjungos žlugimo laikų, todėl nuolat vyksta susirėmimai.

Praėjusį mėnesį per kovas pietinėje Kirgizijos dalyje esančiame Batkeno regione, besiribojančiame su Tadžikija, abiejų šalių valdžios duomenimis, žuvo apie šimtas žmonių.

Abi valstybės yra Rusijos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) – regioninio karinio aljanso – narės.

Kirgizijos gynybos ministras Baktybekas Bekbolotovas trečiadienį tvirtino neseniai susitikęs su KSSO generaliniu sekretoriumi Stanislavu Zasiu ir „pasakęs jam, kad tarp Kirgizijos ir Tadžikijos taikos nebus“.

„Kirgizai turi savo tiesą, tadžikai – savo, – per spaudos konferenciją Biškeke sakė B. Bekbolotovas. – Kol į konfliktą neįsiterps mediatorius, nebus taikos.“

Jis pasiūlė dislokuoti „mažą KSSO taikos palaikymo pajėgų karių grupę“, kuri būtų atsakinga už „paliaubų palaikymą ir sunkiosios technikos patraukimą iš pasienio“.

Pasak ministro, Kirgizija taip pat iš Baltarusijos perka „S-125 Pečora-2BM“ raketų sistemas, kurios, anot jo, bus pristatytos „iki mėnesio pabaigos“ ir dislokuotos pasienio mieste Batkene.

Anksčiau šią savaitę Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas Rusijos vadovo Vladimiro Putino paprašė padėti išspręsti ginčą su Dušanbe dėl sienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.