Baltijos šalys spaudžia ES steigti Ukrainos karo tribunolą Rusijai

Baltijos šalių vadovai penktadienį paragino savo kolegas iš ES padėti įsteigti specialųjį tribunolą, kad būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos vadovybę už „agresijos nusikaltimus“ prieš Ukrainą.

​Baltijos šalių vadovai penktadienį paragino savo kolegas iš ES padėti įsteigti specialųjį tribunolą, kad būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos vadovybę už „agresijos nusikaltimus“ prieš Ukrainą.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Baltijos šalių vadovai penktadienį paragino savo kolegas iš ES padėti įsteigti specialųjį tribunolą, kad būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos vadovybę už „agresijos nusikaltimus“ prieš Ukrainą.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 2:44 PM

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) šiuo metu tiria galimus karo nusikaltimus, kuriuos Rusijos pajėgos įvykdė Ukrainoje nuo vasario mėnesio, kai prasidėjo invazija.

Tačiau Kyjivas ragina įsteigti papildomą tribunolą Maskvai už „agresijos nusikaltimą“, nes tai leistų greičiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos vadovybę.

„Mes neabejotinai turime aptarti teisinį atsaką į įvykdytus agresijos nusikaltimus ir galimybę sukurti atskirą tribunolą nusikaltėliams teisti“, – sakė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas ES vadovų susitikime Briuselyje.

„Už karo nusikaltimus baudžiamąjį persekiojimą vykdo TBT, tačiau už agresijos nusikaltimus tą gali daryti tik atskiras tribunolas, ir aš manau, kad Europos Sąjunga galėtų būti šio proceso lyderė“, – sakė K. Kallas.

Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis sakė, kad blokas turėtų „pradėti dirbti dėl tribunolo siekiant išsiaiškinti, kaip tinkamai patraukti Rusiją teisinėn atsakomybėn už žiaurumus, kuriuos ji šiandien vykdo Ukrainoje“.

Čekija, šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkaujanti ES, taip pat pritarė siekiui įsteigti specialųjį tribunolą, tačiau Briuselio atstovai tokį žingsnį vertina atsargiau.

Už teisingumą atsakingas Europos Komisijos narys Didier Reyndersas praėjusią savaitę pareiškė, kad būtina „pirmiausia maksimaliai išnaudoti visas esamas priemones“, nurodydamas TBT tyrimus ir Ukrainos prokuratūros atliekamą darbą.

Teisinė agresijos nusikaltimo sąvoka kilo iš Niurnbergo proceso, kuriame po Antrojo pasaulinio karo buvo teisiama nacių vadovybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.