Tūkstančiai prisijungė prie Vengrijos mokytojų protestų dėl atlyginimų

Vengrijos mokyklos tampa masinių protestų objektu, o mokiniai ir tėvai remia mokytojus, atleistus už pasipiktinimą „žeminančiu“ atlyginimu bei ilgamečiu valdžios nesirūpinimu.

​Vengrijos mokyklos tampa masinių protestų objektu, o mokiniai ir tėvai remia mokytojus, atleistus už pasipiktinimą „žeminančiu“ atlyginimu bei ilgamečiu valdžios nesirūpinimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Vengrijos mokyklos tampa masinių protestų objektu, o mokiniai ir tėvai remia mokytojus, atleistus už pasipiktinimą „žeminančiu“ atlyginimu bei ilgamečiu valdžios nesirūpinimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-21 16:09

Prekybos centrų kasininkams gaunant didesnį atlyginimą nei dauguma mokytojų, nuo rugsėjo pradžios tūkstančiai žmonių prisijungė prie protestų, o aplink mokyklas visoje šalyje žmonės jungėsi į gyvas grandines.

Praėjusį penktadienį mokiniai prie Vidaus reikalų ministerijos, kuriai nacionalistas premjeras Viktoras Orbanas, vasario mėnesį apribojęs teisę streikuoti, pavedė vadovauti švietimui, degino laiškus su grasinimais atleisti mokytojus iš darbo.

Dar vienas masinis protestas planuojamas sekmadienį.

Praėjusį mėnesį Budapešto vidurinės mokyklos mokytoja Katalin Torley kartu su keturiais kolegomis buvo atleista iš darbo už tai, kad atsisakė vesti pamokas, taip protestuodama prieš mažą darbo užmokestį ir griežtus mokymo programos apribojimus, kurie, kritikų teigimu, yra šališki ir orientuoti į V. Orbano konservatyvią ir nativistinę darbotvarkę.

K. Torley, kuri 23 metus dėstė prancūzų kalbą, naujienų agentūrai AFP sakė, kad jos atleidimas buvo „labai skausmingas... Mokymas yra svarbiausia mano gyvenimo veikla. Esu labai prisirišusi prie mokinių“.

Tačiau po daugelio metų nesėkmingų lobistų pastangų, siekiant geresnių sąlygų, „mums gana... Mūsų išmetimas – tai žinia kitiems, kad nedrįstų daryti to paties“, – sakė ji.

Griežtai kontroliuojama sistema

Europos Sąjungos duomenimis, Vengrijos mokytojų darbo užmokestis yra mažiausias iš visų Bendrijos narių, priklausančių Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), – sudaro tik 58–66 proc. kitų aukštųjų mokyklų absolventų darbo užmokesčio.

Pradinių mokyklų mokytojų atlyginimai prasideda nuo 170 tūkst. forintų (410 eurų) per mėnesį, o aukščiausi siekia 396 tūkst. forintų (950 eurų), tai yra maždaug tiek pat, kiek uždirba prekybos centro kasininkas.

Vyriausybė pripažįsta, kad atlyginimai yra per maži. Tačiau ji susiejo planuojamą jų padidinimą iki 80 proc. vidutinio absolventų darbo užmokesčio iki 2025 metų su ilgai lauktu ES finansavimu, kuris buvo sustabdytas dėl susirūpinimo korupcija Vengrijoje ir prastėjančiais demokratijos standartais.

Tačiau K. Torley teigė, kad darbo užmokesčio padidinimo, kuris vos atitinka infliaciją, „nepakaks“ protestams numalšinti, ir atkreipė dėmesį į „rimtas struktūrines problemas“ švietime.

Vengrijoje jau dabar jaučiamas nuolatinis mokytojų trūkumas, šią profesiją renkantis mažam jaunų žmonių skaičiui, o 40 proc. mokytojų esant vyresniems nei 50 metų.

ES teigimu, dėl centralizuoto mokyklų valdymo mokyklų direktoriai taip pat turi ribotą savarankiškumą gerinti mokymo kokybę, o tai dar labiau smukdo moralę.

2010 metais V. Orbanui grįžus į valdžią, vykdant plataus masto reformas, vietinės mokyklos buvo nacionalizuotos, o centrinė valdžia pradėjo kontroliuoti vadovėlių turinį, kurio mokytojai privalo griežtai laikytis.

Griežtai prieš imigraciją nusistačiusio V. Orbano kritikai teigia, kad mokymo programa yra persmelkta ideologinio šališkumo.

„Sistema ant kelių“

Pasak mokytojų profesinės sąjungos PDSZ atstovo Szabolcso Kincse, tai, kad nėra atskiros švietimo ministerijos, simbolizuoja „nusikalstamą [vyriausybės] aplaidumą“ šiame sektoriuje.

„Vengrijos švietimo sistema nesugriuvo, ji jau atsidūrė ant kelių“, – pirmadienį žurnalistams sakė S. Kincse.

Per pastarąjį dešimtmetį dėl nepakankamo finansavimo mokykloms nuolat tenka prašyti tėvų skirti lėšų būtiniausioms prekėms, pavyzdžiui, kreidai ir baldams, sakė jis.

Be to, lyginant tarptautiniu mastu, Vengrijos mokinių rezultatai yra gerokai prastesni už ES vidurkį.

„Noriu, kad mano vaikai ką nors pasiimtų iš švietimo sistemos, kol ji visai nesugriuvo“, – AFP sakė 43 metų IT darbuotojas ir dviejų vaikų tėvas Danielis Fogarasas, dalyvavęs demonstracijoje prie Vidaus reikalų ministerijos.

Septyniolikmečio moksleivio Akoso Bozai teigimu, protestai „parodo mūsų galią pasakyti mokytojams: „Mes pasisakome už jus, jūsų teises ir geresnę švietimo sistemą“.

Tačiau jis teigė, kad sėkmės jie sulauks tik tuo atveju, „jei mokytojai tęs pilietinį nepaklusnumą ir streikus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.