Vakarų Krante per susirėmimus su Izraelio kariais žuvo palestinietis

Vakarų Kranto Džanino mieste per praėjusios nakties susirėmimus su Izraelio kariuomene žuvo palestinietis, penktadienį pranešė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 10:23 AM

19-metis Salah al Buraiki žuvo nuo kulkos, pataikiusios į kaklą, sakoma pranešime. Jame taip pat nurodoma, kad per izraeliečių operaciją šiame neramiame mieste dar trys palestiniečiai buvo sužeisti.

Izraelio kariuomenė paskelbė, kad per operaciją Džanine „įtariamieji svaidė sprogstamuosius užtaisus ir šaudė į saugumo pajėgas, o jos atsakė kovine ugnimi“.

Pasak kariškių, taip pat buvo „sulaikytas vienas ieškomas asmuo, įtariamas dalyvavimu teroristinėje veikloje“.

Ketvirtadienį visame okupuotame Vakarų Krante buvo uždarytos parduotuvės, mokyklos ir biurai – palestiniečiai streikavo protestuodami dėl incidento, kai izraeliečiai nukovė vyrą, įtariamą kruvinu išpuoliu prieš Izraelio pajėgas.

Udai Tamimi, kuris slapstėsi nuo tada, kai anksčiau šį mėnesį kontrolės poste prie įvažiavimo į Šuafato palestiniečių pabėgėlių stovyklą Rytų Jeruzalėje buvo nušauta 18-metė žydų valstybės karė, buvo nukautas trečiadienį vakare, pradėjęs šaudyti į izraeliečius prie įvažiavimo į vieną Vakarų Kranto žydų nausėdiją.

Smurtas izraeliečių ir palestiniečių konflikte pastaraisiais mėnesiais išaugo – Vakarų Krante beveik kasdien vyksta Izraelio pajėgų reidai, o atakų prieš karius daugėja.

Pasak Jungtinių Tautų, nuo šių metų pradžios žuvo daugiau nei 100 palestiniečių kovotojų ir civilių – tai didžiausias aukų skaičius Vakarų Krante per beveik septynerius metus.

Anksčiau šiais metais surengti kruvini išpuoliai prieš izraeliečius nulėmė karinių operacijų išplėtimą ne tik Džanine, bet ir kitur Vakarų Krante.

Žydų valstybė Vakarų Kranto kontrolę yra perėmusi nuo 1967 metų Šešių dienų karo.

Šiuo metu apie 475 tūkst. izraeliečių gyvena įvairiose nausėdijose – didžiosios tarptautinės bendruomenės dalies laikomose neteisėtomis – visoje Vakarų Kranto teritorijoje.

Kartu su jais Vakarų Krante gyvena maždaug 2,8 mln. palestiniečių, pavaldžių Izraelio karinei valdžiai arba gyvenančių riboto palestiniečių valdymo kuriamomis sąlygomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.