Buvęs brazilų kongresmenas ir J. Bolsonaro sąjungininkas ginklu puolė policijos pareigūnus

Buvęs Brazilijos kongresmenas, prezidento Jairo Bolsonaro sąjungininkas, šaudė ir svaidė granatas į policijos pareigūnus, bandydamas užkirsti kelią savo areštui, sekmadienį pranešė valdžios institucijos.

Buvęs Brazilijos kongresmenas, prezidento Jairo Bolsonaro sąjungininkas, šaudė ir svaidė granatas į policijos pareigūnus, bandydamas užkirsti kelią savo areštui, sekmadienį pranešė valdžios institucijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs Brazilijos kongresmenas, prezidento Jairo Bolsonaro sąjungininkas, šaudė ir svaidė granatas į policijos pareigūnus, bandydamas užkirsti kelią savo areštui, sekmadienį pranešė valdžios institucijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 10:48 AM

Per šį incidentą buvo sužeisti du pareigūnai.

J. Bolsonaro nedelsdamas pasmerkė Roberto Jeffersono ginkluotą išpuolį ir atsiribojo nuo buvusio įstatymų leidėjo, pavadindamas jį „banditu“.

Federalinis Aukščiausiasis Teismas (STF) nurodė grąžinti R. Jeffersoną į areštinę po to, kai jis pažeidė namų arešto sąlygas ir internete užsipuolė Aukščiausiojo Teismo teisėją Carmen Lucią, vadindamas ją „ragana“ ir „prostitute“.

R. Jeffersonas aštuonias valandas buvo užsibarikadavęs savo namuose Levi Gaspariane, Rio de Žaneiro valstijoje.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše jis sakė, kad šaudė iš ginklo, bet neketino sužeisti pareigūnų.

Federalinė policija nurodė, kad R. Jeffersonas priešinosi suėmimui naudodamas „šaunamuosius ginklus ir sprogmenis“, tačiau vakare, „po įtemptų derybų“, galiausiai buvo sulaikytas.

Federalinės policijos teigimu, du policininkai „buvo sužeisti mestos granatos skeveldromis“, tačiau jiems buvo suteikta medicininė pagalba ir jų būklė yra gera.

J. Bolsonaro, kuris anksčiau į įvykio vietą buvo išsiuntęs savo teisingumo ministrą, pasmerkė „ginkluotus veiksmus“ ir išreiškė solidarumą su sužeistaisiais.

„Kas šaudo į federalinę policiją, yra banditas“, – sakė jis sekmadienio vakarą duodamas interviu televizijai, kartu tvirtindamas, kad neturi jokių ryšių su R. Jeffersonu. Pastarasis 2020 metais sakė, kad prezidentas yra jo „asmeninis draugas“.

Socialinėje žiniasklaidoje J. Bolsonaro tvirtino, kad nesifotografavo su R. Jeffersonu, tačiau vėliau buvo paskelbtos kelios nuotraukos, kuriose jie matomi kartu po 2019-ųjų, kai jis tapo prezidentu.

J. Bolsonaro pasmerkė buvusio kongresmeno pareiškimus prieš Aukščiausiojo Teismo teisėją, tačiau taip pat atmetė STF atliekamus tyrimus R. Jeffersono atžvilgiu, kurie, jo nuomone, „visiškai neparemti Konstitucija“.

Ginkluotas pasipriešinimas įvyko likus savaitei iki antrojo prezidento rinkimų turo, kuriame J. Bolsonaro varžysis su kairiųjų pažiūrų buvusiu prezidentu Luizu Inacio Lula da Silva.

„Niekas, kas gerbia demokratiją, negali sutikti su nusikaltimais prieš Carmen Lucią. Jie sukūrė smurtinę visuomenės frakciją. Mašiną demokratinėms vertybėms naikinti. Tai generuoja tokį elgesį, kokį matėme šiandien“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė L. I. Lula da Silva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.