Pietų Afrikoje prasideda Tigrėjaus taikos derybos

Etiopijos vyriausybės ir Tigrajaus sukilėlių valdžios atstovai pirmadienį ruošiasi taikos deryboms Pietų Afrikoje dėl kone dvejus metus trunkančio karo Tigrėjuje nutraukimo.

Etiopijos vyriausybės ir Tigrajaus sukilėlių valdžios atstovai pirmadienį ruošiasi taikos deryboms Pietų Afrikoje dėl kone dvejus metus trunkančio karo Tigrėjuje nutraukimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Etiopijos vyriausybės ir Tigrajaus sukilėlių valdžios atstovai pirmadienį ruošiasi taikos deryboms Pietų Afrikoje dėl kone dvejus metus trunkančio karo Tigrėjuje nutraukimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 11:51 AM

Afrikos Sąjungos vadovaujamos derybos vyks pastarosiomis savaitėmis Etiopijos šiaurėje suintensyvėjus kovoms, kurios sukėlė tarptautinės bendruomenės nerimą.

Tigrėjaus sukilėlių pareigūnų atstovas Kindeya Gebrehiwotas vėlai sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad jų delegacija atvyko į Pietų Afriką.

„Skubu: nedelsiant nutraukti karo veiksmus, užtikrinti nevaržomą humanitarinės pagalbos prieinamumą ir Eritrėjos pajėgų pasitraukimą. Karinio sprendimo negali būti!“ – pridūrė jis.

Adis Abebos delegacija savo pranešime sakė pirmadienio rytą išvykusi į Pietų Afriką ir pridūrė: „Etiopijos vyriausybė šias derybas vertina kaip galimybę taikiai išspręsti konfliktą.“

Ji taip pat paskelbė, kad jos pajėgos „pastarosiomis dienomis toliau kontroliavo didžiuosius miestų centrus“, tačiau jų neįvardijo.

Praėjusią savaitę Etiopijos vyriausybė pranešė užėmusi tris miestus karo nuniokotame Tigrėjaus regione.

Diplomatiniai ir humanitariniai šaltiniai anksčiau šį mėnesį skelbė, kad Etiopijos ir Eritrėjos pajėgos, pradėjusios bendrą puolimą prieš Tigrėjaus regiono sukilėlius, kelias dienas bombardavo Širo miestą.

Teiginių apie padėtį kovos lauke patikrinti neįmanoma, nes Tigrėjuje beveik visiškai neveikia komunikacijos, o žurnalistai negali patekti į šiaurės Etiopiją.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas perspėjo, kad, vykstant kovoms, padėtis Etiopijoje „tampa nekontroliuojama“.

Etiopijos vyriausybė yra pažadėjusi užimti oro uostus ir kitus Tigrėjaus objektus.

Etiopija ir jos sąjungininkai jau beveik dvejus metus kovoja su Tigrėjaus sukilėliais. Per šį brutalų konfliktą žuvo daugybė žmonių, o šalies šiaurėje kilo humanitarinė katastrofa.

Afrikos Sąjunga ragina nedelsiant ir besąlygiškai paskelbti paliaubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.