Šeši palestiniečiai žuvo per Izraelio reidą Vakarų Krante

Per Izraelio pajėgų reidus okupuotame Vakarų Krante esančiame Nabluse ankstyvą antradienį žuvo šeši palestiniečiai ir dar beveik 20 buvo sužeisti, pranešė palestiniečių Sveikatos ministerija.

 Izraelio karys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Izraelio karys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 9:44 AM

Ji iš pradžių pranešė apie tris žuvusiuosius ir 19 sužeistųjų; jie buvo pašauti „Izraelio ugnies Nabluso mieste“.

Vėlesniuose pareiškimuose teigiama, kad dar du palestiniečiai žuvo Nabluso mieste, o dar vienas – per naktinius susirėmimus netoli Ramalos.

Šis naktinis reidas Nabluso senamiestyje buvo vienas iš daugiausiai aukų nusinešusių reidų Vakarų Krante 2022 metais ir buvo įvykdytas aštrėjant konfliktui.

Izraelio kariuomenė bendrame pareiškime su policija ir žvalgybos agentūromis patvirtino, kad naktį Nabluso mieste vykdė plataus masto operaciją ir surengė reidą į „būstą slėptuvėje, kuris buvo naudojamas kaip būstinė ir sprogmenų gamybos vieta“.

„Šia vieta naudojosi pagrindiniai teroristinės grupuotės „Liūtų urvas“ veikėjai“, – sakoma pareiškime, kuriame turima omenyje nauja jaunų palestiniečių kovotojų grupė, kuri pastarosiomis savaitėmis vykdo prieš Izraelį nukreiptas operacijas Nabluso mieste.

„Įvykio metu nukentėjo keli ginkluoti įtariamieji, o palestiniečių pranešimai rodo, kad buvo sužeisti keli asmenys“, – teigia ministerija.

Per reidą nužudyti penki vyrai buvo įžengę į trečią ir ketvirtą dešimtį metų, pranešė Sveikatos ministerija. Pranešama, kad vienas iš nužudytųjų, Wadie Houh, buvo grupuotės lyderis.

„Liūtų urvą“, arabiškai vadinamą „Areen al Ossoud“, sudaro jauni palestiniečių kovotojai, kai kurie iš jų priklauso tokioms grupuotėms kaip „Fatah“, „Hamas“ ir „Islamo džihadas“.

Jie prisiėmė atsakomybę už prieš dvi savaites įvykdytą mirtiną išpuolį okupuotame Vakarų Krante prieš Izraelio karį.

Buvęs jų lyderis Ibrahimas al Nabulsi, pramintas „Nabluso liūtu“, buvo žinomas kaip jaunimo telkėjas, bet rugpjūčio mėnesį jį nušovė Izraelio pajėgos. Nuo to laiko jis tapo palestiniečių nacionaliniu didvyriu socialiniuose tinkluose.

Po I. al Nabulsi mirties Izraelio kariuomenė mieste sustiprino išvykstančiųjų kontrolę ir nuolat skenuoja dangų stebėjimo dronais.

Šeštadienio vakarą Nabluso senamiestyje per sprogimą, kurį grupuotė ir Izraelio spauda priskyrė žydų valstybės kariuomenės nuotoliniu būdu aktyvuotai bombai, žuvo „Liūtų urvo“ kovotojas Tameras al Kilanis. Kariuomenė šių teiginių nekomentavo.

Palestiniečių „Islamo džihadas“ savo pareiškime taip pat nurodė, kad jo „kovotojai dalyvavo smurtiniuose susirėmimuose“ su Izraelio pajėgomis Nabluso mieste, ir pagrasino Izraeliui atkeršyti „už šiuos nusikaltimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.