„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už mirtiną išpuolį prieš šventovę Irane

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už trečiadienį įvykdytą išpuolį prieš šiitų šventovę Širazo mieste pietinėje Irano dalyje, per kurį, kaip pranešė valstybinė žiniasklaida, žuvo mažiausiai 15 žmonių.

Išpuolis prieš šiitų šventovę Širazo mieste pietinėje Irano dalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Išpuolis prieš šiitų šventovę Širazo mieste pietinėje Irano dalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 8:19 AM, atnaujinta Mar 13, 2023, 3:41 PM

IS kovotojas šaudė į maldininkus Šach Čerago mauzoliejuje Širaze ir „nužudė mažiausiai 20 šiitų, taip pat sužeidė dešimtis kitų“, sakoma šios radikalios musulmonų sunitų džihadistų grupuotės pareiškime, paskelbtame „Telegram“ kanalais.

Tuo metu valstybinė žiniasklaida pranešė apie mažiausiai 15 žmonių žūtį.

Pasak valstybinės televizijos, per ginkluoto teroristo vakarinių maldų metu surengtą išpuolį taip pat buvo sužeista mažiausiai 19 žmonių.

Ankstesniuose pranešimuose skelbta, kad per ataką svarbioje musulmonų šiitų šventovėje žuvo 13 ir buvo sužeista dar 40 žmonių, o užpuolikų buvo trys.

„Šį išpuolį vykdė tik vienas teroristas“, – pareiškė Farso provincijos vyriausiasis teisėjas Kazemas Mousavi valstybinei televizijai.

Ši televizija pranešė, kad „buvo suimtas teroristas, susijęs su takfiritų grupuotėmis“. Takfiritais Irane ir dar keliose šalyse vadinamos radikalios sunitų islamistų grupuotės.

Užpuolikas „beatodairiškai šaudė į maldininkus“, susirinkusius šioje šventoje vietoje, valstybiniam transliuotojui sakė vietos gubernatorius Mohammadas-Hadi Imaniehas. 

Vienas liudininkas valstybinei naujienų agentūrai IRNA pasakojo, kad prasidėjus vakarinėms maldoms „išgirdo moterų šauksmus“. „Užpuolikas įėjo į šventovę ir pradėjo šaudyti“, – sakė jis.

Irano žiniasklaida paskelbė nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose matyti šventovės viduje gulintys uždengti kruvini kūnai.

Naujienų agentūros „Fars“ teigimu, tarp žuvusiųjų yra moteris ir du vaikai.

Šach Čerago mauzoliejuje yra 8-ojo šiitų imamo Rezos brolio Ahmado kapas ir jis laikomas švenčiausia vieta Pietų Irane.

Šalies prezidentas Ebrahimas Raisi pažadėjo „griežtą atsaką“.

Jo administracijos paskelbtame pareiškime taip pat smerkiami „Irano priešai“, bandantys „suskaldyti vieningas tautos gretas... smurtu ir teroru“.

Trečiadienio išpuolis surengtas Iraną purtant gatvių protestams, išprovokuotiems moralės policijos sulaikytos Mahsos Amini mirties praėjusį mėnesį. 22 metų moteris buvo suimta už tariamą griežto šiitiškoje respublikoje taikomo moterų aprangos kodo pažeidimą.

Per neramumus žuvo dešimtys žmonių – daugiausia demonstrantų, taip pat saugumo pajėgų narių. Dar šimtai, įskaitant moteris, buvo suimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.