Irako parlamentas po metus trukusios aklavietės patvirtino naują vyriausybę

Irako parlamentarai ketvirtadienį patvirtino naują vyriausybę, žengdami svarbų žingsnį į priekį po įnirtingų vidaus kovų tarp musulmonų šiitų frakcijų ir kruvino smurto dėl ginčijamų rinkimų rezultatų.

Irako parlamentarai ketvirtadienį patvirtino naują vyriausybę.<br>CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix nuotr.
Irako parlamentarai ketvirtadienį patvirtino naują vyriausybę.<br>CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 11:46 AM

Premjero Mohammedo Shios al Sudani 21 nario ministrų kabineto laukia daugybė iššūkių.

Naftos turtingai, bet karo nualintai šaliai sunkiai sekasi kovoti su įsišaknijusia korupcija ir dideliu nedarbu, tvarkyti senstančią infrastruktūrą.

„Mūsų ministrų komanda prisiims atsakomybę šiuo labai svarbiu periodu, kai pasaulis išgyvena milžiniškus politinius bei ekonominius pokyčius ir konfliktus“, – sakoma po balsavimo paskelbtame M. Sh. al Sudani biuro pareiškime.

Šie pasikeitimai „pridės naujų iššūkių mūsų šaliai, jau ir taip kenčiančiai nuo susikaupusių krizių, ekonominiu, socialiniu, humanitariniu ir aplinkos atžvilgiais veikiančių mūsų piliečius“, sakoma pareiškime.

Jame nurodoma, kad M. Sh. al Sudani vyriausybė gavo parlamento pasitikėjimą, bet nedetalizuojama, kiek parlamentarų balsavo už ją.

Tačiau premjero biuras pridūrė, kad sesijoje dalyvavo 253 iš 329 parlamento narių.

52 metų M. Sh. al Sudani spalio 13 dieną buvo išrinktas premjeru. Prieš tai ilgus mėnesius šalis buvo politinėje aklavietėje vykstant ginčams tarp svarbių šiitų frakcijų.

Rinkimai „per metus“

Įtakingo dvasininko Moqtados al Sadro judėjimas, M. Sh. al Sudani varžovas Irako gyventojų daugumą sudarančių šiitų stovykloje, atsisakė prisijungti prie vyriausybės.

Tačiau M. Sh. al Sudani parėmė Koalicija valstybės administravimui; jai priklauso 138 iš 329 vietų parlamente turintis įtakingų proiranietiškų šiitų frakcijų aljansas „Koordinavimo struktūra“.

Tarp kitų koalicijos narių yra parlamento pirmininko Mohammedo al Halbussi vadovaujama sunitų grupė ir dvi svarbios kurdų partijos.

12 ministrų postų atiteko „Koordinavimo struktūros“ remiamiems šiitams, šeši – sunitų lyderiams, du – kurdams ir vienas – krikščionei. Pastaroji yra viena iš trijų moterų naujojoje vyriausybėje.

Kai kurie analitikai sako, jog vyriausybės suformavimas dar nereiškia, kad baigsis M. al Sadro ir „Koordinavimo struktūros“ kovos dėl valdžios, rugpjūtį išprovokavusios kruvinus susirėmimus.

Bagdado universiteto politologas Ihsanas al Shammari sakė, kad norint išvengti naujų neramumų, naujoji vyriausybė ir „Koordinavimo struktūra“ turėtų vykdyti M. al Sadro reikalaujamas reformas.

M. Sh. al Sudani yra pažadėjęs „per metus“ surengti naujus rinkimus, kaip reikalauja M. al Sadras, kažkada vadovavęs sukarintai grupuotei, kovojusiai su amerikiečių ir Irako vyriausybės pajėgomis.

Išsikerojusi korupcija

Naujasis premjeras ir jo vyriausybė patvirtinti tokiu metu, kai Irakas susiduria su virtine iššūkių, įskaitant ekonominius.

Valstybės institucijas susilpnino karo dešimtmečiai, šalyje smarkiai išsikerojo korupcija.

Pernai paskelbti oficialūs skaičiai rodo, kad per du dešimtmečius nuo diktatoriaus Saddamo Husseino nuvertimo 2003-iaisiais iš valstybės iždo dingo gerokai virš 400 mlrd. dolerių (eurų).

Vienas pirmųjų M. Sh. al Sudani darbų bus priimti biudžetą 2022 metams. To labai reikia norint atblokuoti didžiules šių metų pajamas iš naftos eksporto, užrakintas centriniame banke.

Labai reikalingoms reformoms ir infrastruktūros projektams reikia šių didžiulių, 87 mlrd. dolerių užsienio valiutos atsargų.

Nors šalis turi daug naftos ir dujų, maždaug trečdalis iš 41 mln. Irako gyventojų gyvena skurde, o maždaug 35 proc. jaunimo neturi darbo, nurodo Jungtinės Tautos.

Ketvirtadienį JT misija Irake paskelbė „sveikinanti Irako vyriausybės patvirtinimą ir pakartotinai deklaruojanti pasirengimą paremti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.