Staiga iš šešėlio išlindęs J. Prigožinas išdrįso pasakyti kritiką V. Putinui į akis: aiškėja, ko gali siekti „virėjas“

Nuo viešų priekaištų – iki drąsaus pareiškimo į akis Vladimirui Putinui: kadaise dešrainius pardavinėjęs, o dabar į Rusijos viršūnes pakilęs Jevgenijus Prigožinas tampa vis labiau girdimu ir mėgstamu.

 V.Putinas ir J.Prigožinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir J.Prigožinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas ir V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas ir V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 29, 2022, 12:59 PM, atnaujinta Oct 29, 2022, 4:29 PM

Pasaulį jau apskriejo žinia, kad milijardierius ir „Wagner“ samdinių grupės įkūrėjas J.Prigožinas Kremlių papurtyti drįsta ne tik drąsiais pareiškimais socialiniuose tinkluose – jis kritiką išsakė ir V.Putinui į akis.

Rusijos armijos pralaimėjimai Ukrainoje stipriai drebina Vladimiro Putino planų pamatus. „The Washington Post“ paskelbė, kad V.Putinui priekaištus dėl netinkamai vykdomos karo kampanijos išsakė ne kas kitas, o rusų milijardierius ir „Wagner“ samdinių grupės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas.

Apie tai paskelbęs „The Washington Post“ pabrėžė, kad tai atskleidžia labai įdomių detalių apie situaciją Rusijoje.

„Putino virėjo“ pravardę turintis 61-erių J.Prigožinas karo Ukrainoje metu įgyja vis daugiau galios, o Rusijos kampaniją užklupus virtinei nesėkmių netikėtai dar labiau tvirtina pozicijas.

Karo analitikai jau fiksuoja ženklus, kad J.Prigožinas meistriškai perima Rusijos karybos tinklaraštininkų simpatijas, o jo vadovaujama „Wagner“ samdinių grupuotė mūšio lauke atlieka kone pagrindinį vaidmenį.

Bet ko siekia asmeniškai V.Putinui karo lauke padarytas klaidas įvardijęs J.Prigožinas, nevengiantis aštrios kritikos ir spaudimo Rusijos gynybos ministerijai? Ar staiga nuošalėje atsidūręs gynybos ministras Sergejus Šoigu – J.Prigožino įtakos įrodymas?

Veiksmų virtinė – naujos pozicijos pareiškimas

Kol kas tikslių atsakymų nėra, tačiau didelė tikimybė, kad jie bus atskleisti, priklausomai nuo karo Ukrainoje eigos.

Aišku viena – Rusijos armijai patiriant vis daugiau nesėkmių ir prarandant užimtus plotus, J.Prigožinas staiga pakeitė savo politinę taktiką. Iki šiol viešų pasisakymų vengęs ir purtęsis bet kokių sąsajų su „Wagner“ grupuote J.Prigožinas ne tik pripažino, kad pats ją įkūrė, bet ir ėmė garsiai kalbėti apie karą Ukrainoje.

Tokie veiksmai žymi ir pokyčius Kremliuje – Rusijos galios šešėlyje veikęs J.Prigožinas dar prieš karą užsitraukė kai kurių V.Putino aplinkos žmonių nepasitenkinimą, bet dabar turi puikų priėjimą prie Rusijos vadovo.

Tarp vienų didžiausių J.Prigožino darbų – Kremliaus užsienio politikos tikslų įgyvendinimas už formalių valdžios struktūrų ribų. Dėl savo darbų jis gavo pravardę „Putino virėjas“ – ji susijusi su faktu, kad J.Prigožinui priklauso Sankt Peterburge esantis restoranas, kurį buvo pamėgęs V.Putinas ir maisto tiekimo kompanija, nuolat laimėdavusi aukščiausio lygio Rusijos valdininkų banketų konkursus.

Tačiau per pastarąsias savaites J.Prigožinas pakeitė savo taktiką – jis garsiai ir dramatiškai pasirodė Rusijos viešajame gyvenime. Pirmiausia J.Prigožinas pirmą kartą pripažino, kad tai jis vadovauja „Wagner“ grupuotei, o tada viešai dėl padarytų klaidų apkaltino Rusijos karinę vadovybę.

„Tai – jo politinės pozicijos pareiškimas: aš esu Jevgenijus Prigožinas. Aš čia esu tam, kad pasakyčiau jums tiesą ir aš tinkamai atliksiu darbą“, – apie J.Prigožiną kalbėjo „The Washington Post“ šaltinis, nenorėjęs atskleisti tapatybės dėl temos jautrumo.

Pasak Vašingtone aptarinėjamo JAV žvalgybos raporto, J.Prigožinas pabrėžė, kad Rusijos gynybos ministerija pernelyg daug remiasi į „Wagner“ ir samdinių grupuotei nesuteikia nei pakankamai lėšų, nei resursų, kurie padėtų pasiekti tikslų.

JAV žvalgybos atstovai mano, kad J.Prigožinas liepė surežisuoti neseniai socialiniuose tinkluose pasirodžiusį vaizdo įrašą, kuriame „Wagner“ kariai skundžiasi maisto ir kitų svarbių priemonių trūkumu. Pabrėžiama, kad taip siekiama spausti Kremlių, jog šis skirtų daugiau finansų privačiai grupuotei.

„J.Prigožino sprendimas privačiai kritikuoti V.Putiną – tik paskutinis jo nepasitenkinimo ženklas“, – teigė su žvalgybos raportu susipažinęs JAV pareigūnas.

Neigia viską, kas susiję su kritika

„The Washington Post“ pavyko susisiekti su J.Prigožino spaudos tarnyba, tačiau jis neigė bet kokį asmeninį kontaktą su V.Putinu.

„Visų pirma – aš asmeniškai nekomunikavau su Vladimiru Vladimirovičiumi Putinu nei neseniai, nei tai planuoju padaryti artimiausioje ateityje. Aš per „konlfiktą Ukrainoje“ nekritikavau Rusijos federacijos ginkluotojų pajėgų vadovybės. Dėl šių priežasčių nieko pakomentuoti negaliu“, – tikino J.Prigožinas, pridūręs, kad neturi jokios teisės nei kritikuoti, nei girti Rusijos armijos veiksmų, nes nėra karybos ekspertas.

J.Prigožinas taip pat teigė, kad net nematė vaizdo įrašo, kuriame „Wagner“ samdiniai skundėsi maisto trūkumu.

Tačiau tokie atsakymai nestebina – J.Prigožinas dažnai aštriai kritikuoja žurnalistus, kurie jam užduoda klausimus apie karą Ukrainoje. Rusijos žurnalistams jis yra siūlęs patiems eiti į frontą ir kariauti.

Tad savo atsakyme „The Washington Post“ J.Prigožinas išsakė seksistinį požiūrį į JAV žurnalistų darbą, palyginęs jį su „moters virtuvėje kalbas, kuri tik renka gandus ir spekuliacijas“ bei skundėsi „juokingai provokuojančiais ir įžeidžiančiais klausimais“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė kalbėti apie J.Prigožino ir V.Putino bendravimą.

Nori parodyti, kad gali tai, ko nesugeba Rusijos armijos vadai

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios J.Prigožinas naudojosi Rusijos gynybos ministru S.Šoigu ir aukščiausiais armijos generolais, save pristatydamas kaip nieko neišsiskiriantį lyderį, kuris mūšio lauke Ukrainoje gali parodyti rezultatus.

Jo samdinių grupuotė – sudaryta iš karo užgrūdintų veteranų, kaltinamų žmogaus teisių pažeidimais ir veikiančių už formalios Rusijos karinės struktūros ribų – ruošė planą perimti Bachmutą, miestą Donecko regione, kurį saugojo Ukrainos pajėgos.

Kai kurie analitikai tai laiko bandymu parodyti, kad jo kariai gali pasiekti rezultatų, kai visa likusi Rusijos armija atsilieka.

Rezultatas J.Prigožinui reikalingas ir siekiant atstatyti savo įvaizdį V.Putino šalininkų rate. Jau anksčiau skelbta, kad dėl kivirčų su aukščiausiais Rusijos vadovais jo situacija ėmė blogėti dar prieš karą.

„Karas jam suteikė galimybę labiau prieiti prie V.Putino nei kada nors anksčiau“, – kalbėjo George'o Washingtono universiteto Europos, Rusijos ir Euroazijos studijų instituto direktorė Marlene Laruelle.

Ji pridūrė, kad Rusijos armiją pradėjus kritikuoti J.Prigožinui ir Rusijos paskirtam Čečėnijos lyderiui Ramzanui Kadyrovui, „Rusijos valstybės šešėlis yra vis labiau ir labiau matomas.“

Po bendravimo su J.Prigožinu – akivaizdūs pokyčiai karo lauke

V.Putino ir J.Prigožino bendravimo rezultatus gana greitai galima pamatyti ir karo lauke. Jų komunikavimą seka dar žiauresni Rusijos veiksmai.

Rusijos armijai praradus beveik 5 tūkst. kvadratinių kilometrų užgrobtos teritorijos, V.Putinas pirmą kartą pasirinko tikrą karo vadą. Naujasis Rusijos karo Ukrainoje vadas Sergejus Surovikinas užpildė spragą, apie kurią daug kalbėjo karybos ekspertai, nurodę, kad Maskvai nesiseka vadovauti ir kontroliuoti savo pajėgoms.

J.Prigožinas gyrė tokį V.Putino sprendimą. Jo valdoma maisto tiekimo kompanija Rusijos socialiniame tinkle „Vkontakte“ išplatino pranešimą, kuriame S.Surovikiną vadino „legendine persona, gimusia tarnauti tėvynei“ ir „didžiausią kompetenciją turinčiu karininku Rusijos armijoje.“

S.Surovikinas turi ir pravardę – Generolas armagedonas. Ją jis gavo po karo Sirijoje, kuomet Rusija be jokio gailesčio atakavo ir civilius objektus.

Tad S.Surovikino metodai greitai buvo pastebėti ir Ukrainoje. Rusija su didesniu nuožmumu ėmė atakuoti civilius, o tai ypač išryškėjo po spalį suduoto smūgio į Krymo tiltą, kurį daugelis analitikų laiko ypač gėdingu momentu Rusijai.

Karo kampanijos vairą perėmus S.Surovikinui Maskva po ilgo laiko tarpo paleido raketas į Kijevo centrą, o tada pradėjo taikytis į Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Rusai pradėjo naudoti ir Irano kovinius dronus, kurių taikiniai – civilinė infrastruktūra.

Viską naikinančio karo šalininkai, tarp kurių – ir palaikantys J.Prigožiną, ilgą laiką ragino Kremlių imtis agresyvesnių išdegintos žemės taktikų miestuose ir nepaisyti poveikio civiliams. V.Putino naujausi veiksmai jiems patiko.

„Jis mano, kad vis dar gali laimėti, todėl jie ir meta viską, ką gali. Dabar yra momentas, kur jis bando mus privesti iki pagal jį numatytos karo pabaigos versijos. Jis mano, kad gali laimėti“, – sakė buvusi aukšto rango Baltųjų Rūmų atstovė, dirbusi su Rusijos ir Euroazijos reikalais, Fiona Hill.

Jau eliminavo S.Šoigu?

Spalį išplatintame pranešime J.Prigožinas viešai kaltino aukščiausią Rusijos armijos vadovybę nesuvokiant, kas vyksta Ukrainoje.

„Reikėtų visus tuos niekšus basus su automatais išsiųsti į frontą“, – piktai pareiškė jis.

Dar nėra aišku, ar J.Prigožino pirminis tikslas – įgyti daugiau įtakos Rusijos gynybos politiniame rate, ar jis turi daugiau savo ar artimiausio savo rato žmonių politinių ambicijų.

Pasak britų gynybos ministerijos, nors V.Putinas ir sulaukia viešos kritikos, jis vis dar nėra liečiamas, tačiau S.Šoigu jau „yra patrauktas nuo Rusijos vadovybės, o V.Putiną tiesiogiai apie karo eigą informuoja karininkai.“

Britai teigia, kad S.Šoigu nepavyksta apginti savo reputacijos, nes jam trūksta reikšmingos karinės patirties. Ministras didžiąją dalį karjeros praleido statybų sektoriuje ir Nepaprastųjų situacijų ministerijoje.

Tuo metu J.Prigožinas save rodo kaip labiau ekstremalią, nenupudruotą alternatyvą. Dar rugsėjį pasirodžiusiame vaizdo įraše pamatėme, kaip J.Prigožinas Rusijos kalėjime verbuoja potencialius karius į „Wagner“ grupuotę.

Jis iškart sulaukė kritikos, į kurią atsikirto viešu laišku.

„Tie, kurie nenori, kad kare kariautų samdiniai ar kaliniai, į frontą siųskite savo vaikus. Spręskite patys – jie arba jūsų vaikai“, – sakė J.Prigožinas.

Praėjus savaitei po šio momento V.Putinas įsakė pradėti dalinę mobilizaciją. Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad į karą šauks 300 tūkstančių rezervo karių.

Sprendimas paskatino šimtus tūkstančių vyrų bėgti iš Rusijos.

Tikslas – kad pripažintų politinis elitas

F.Hill atkreipė dėmesį, kad kol Rusijos karo Ukrainoje reikalai nebuvo tokie blogi, niekas nenorėjo bandyti iškilti su kritika.

„Bet žmonės kaip J.Prigožinas dabar jau mato progą čiupti jautį už ragų. Kai žmonės pradeda taip elgtis, tai tik parodo, kad sistema patiria didelį stresą“, – kalbėjo J.Hill.

Visi šie įvykiai rodo, kad J.Prigožinas pakilo gerokai virš savo kuklios dešrainių pardavėjo V.Putino gimtajame Leningrado mieste pradžios. Jis praleido 9 metus kalėjime už vagystę ir kitus nusikaltimus. Išėjęs į laisvę tapo kazino ir restorano bendrasavininku, kur asmeniškai patiekdavo maistą ne tik tuomet naujajam prezidentui V.Putinui, bet ir aptarnavo tuometinį JAV prezidentą George'ą W. Bushą.

Vėliau J.Prigožinas įsteigė maisto tiekimo įmonę, kuri ėmė laimėti brangiausius Rusijos valdžios konkursus.

Daugybę metų jis buvo siejamas su „Wagner“ grupuote, tačiau šalinosi tokių klausimų, kol galiausiai visai neseniai pripažino, kad 2014 metais įkūrė „Wagner“ grupuotę, kad galėtų padėti Rusijos remiamiems separatistams užimti Donbaso regiono kontrolę Ukrainoje.

Kovo mėnesį dėl įsitraukimo į „Wagner“ grupuotę JAV valstybės iždo departamentas pritaikė naujas sankcijas J.Prigožinui. Tai buvo dar vienas sankcijų paketas, skirtas „Putino virėjui“. JAV jam sankcijas buvo pritaikiusi už Rusijos trolių fabriko finansavimą.

Pasak M.Laruelle, jo kalėjimo patirtis ir sunki pradžia išugdė J.Prigožino pyktį ant politinio elito, kuris po Sovietų Sąjungos griūties iškart ėmė mėgautis privilegijomis.

O karas Ukrainoje J.Prigožinui davė daug naudos.

„Jis nori politinio pripažinimo. Pinigai nėra viskas. Manau, kad jam labiausiai rūpi turėti oficialų statusą“, – sakė M.Laruelle.

Parengta pagal „The Washington Post“, JAV Karo studijų instituto (ISW) informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.