Paskelbė Rusijos kariuomenės Ukrainoje vado S. Surovikino turtus: kalbos apie šešiaženkles sumas

Naujojo Rusijos kariuomenės vado Ukrainoje Sergejaus Surovikino šeima turi nekilnojamojo turto už daugiau nei 2 mln. dolerių, skelbia „nv.ua“, remiantis „Verstka.Media“ paskelbtu tyrimu.

Sergejus Surovkinas.<br>„Twitter“ nuotr.
Sergejus Surovkinas.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2022, 11:03 AM, atnaujinta Oct 29, 2022, 12:14 PM

Nuo spalio 8 dienos generolas Sergejus Surovikinas vadovauja Rusijos kariuomenei Ukrainoje. Pagal deklaracijas nuosavo namo neturi, o naudojasi svetimais butais. Tačiau jo žmonai ir vaikams priklauso objektai, kurių bendras plotas yra beveik 500 kvadratinių metrų, o apytikslė kaina – daugiau nei 125 milijonai rublių.

Rusijos generolo žmonai ir vaikams buvo papuoštas aštuonių kambarių kotedžas aukščiausios klasės kotedžų gyvenvietėje Dubrovkoje Naujojoje Maskvoje, butas Choroševskio rajone ir butas verslo klasės gyvenamajame komplekse „Serebryany Bereg“ kitame didmiesčio rajone Choroševo-Mnevnikuose.

S.Surovikinas nusprendė paslėpti nurodytą turtą, o Rusijos Federalinė valstybinės registracijos, kadastro ir kartografijos tarnyba „Rosreestr“ nurodo, kad šių turtų savininkas yra „Rusijos Federacija“.

Be to, iki šiol jo šeima turėjo 27 arų ploto žemės sklypą Maskvos srityje, esantį netoli Kremliaus oligarcho Arkadijaus Rotenbergo rūmų, taip pat 685,5 kv. m ploto dviejų aukštų dvarą, kuris, kaip praneša žiniasklaida, dabar jau parduotas.

Ukrainos sostinė pastarąsias dvi savaites patyrė didžiausią Rusijos invazijos apšaudymą. Raketų atakos Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose tapo savotišku atsaku į spalio 8 dieną įvykdytą Krymo tilto susprogdinimą, kuriame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Ukrainos specialiąsias tarnybas.

Po spalio 10 d. antskrydžių Ukrainos karinė žvalgyba teigė, kad tai buvo naujojo Rusijos karių grupuotės Ukrainoje vado Sergejaus Surovikino stilius. Jo paskyrimas buvo paskelbtas kaip tik tą dieną, kai buvo sugriautas Krymo tiltas ir likus dviem dienoms iki didelio masto išpuolių prieš Ukrainos miestus.

„Guardian“ šaltinis, dirbęs su S.Surovikinu, vadina jį „absoliučiai negailestingu, mažai dėmesio skiriančiu žmonių gyvybėms“.

Už karinę operaciją Sirijoje dar 2017 metais V.Putinas S.Surovikinui suteikė „Rusijos didvyrio“ titulą. Tačiau HRW ataskaitoje S.Surovikinas nurodomas kaip vienas iš Rusijos ir Sirijos karinių vadų, kurie gali būti laikomi atsakingais už žmogaus teisių pažeidimus per 2019–2020 m. puolimą prieš Idlibo provinciją. Žmogaus teisių aktyvistų teigimu, Rusijos kariai taikėsi į namus, mokyklas, medicinos įstaigas ir turgus bei naudojo kasetinę amuniciją ir padegamuosius ginklus. Dėl šių veiksmų žuvo mažiausiai 1600 civilių.

Karo Ukrainoje metu S.Surovikinas dirbo Pietų Rusijos pajėgų grupės vadu, o spalio 8 dieną Gynybos ministerija paskelbė apie jo paskyrimą visos jungtinės pajėgų grupės „specialiosios karinės operacijos“ zonoje vadu.

Savo deklaracijose generolas S.Surovikinas teigia neturintis jokio nekilnojamojo turto. Tačiau invazijos į Ukrainą vadas naudojasi dviem 288,4 ir 107,5 kvadratinių metrų butais, matyti iš paskutinės turimos deklaracijos 2019 metams (po to Gynybos ministerija įslaptino valdymo pajamų informacija).

S.Surovikino žmonai tuo metu priklausė trys 4,1 tūkst. kvadratinių metrų žemės sklypai, 1,5 tūkst. kv.m. sodo sklypas, 685 kv.m. dvaras, dalis negyvenamųjų patalpų, taip pat trys butai, kurių plotas siekė 82,7, taip pat 107,5 ir 288,4 kv.m. Vieną iš jų ji turėjo su vaiku. Generolo vaikai taip pat turi akcijų dviejuose butuose (60,3 ir 66,4 kv.m), kurie nepriklauso nei tėčiui, nei mamai.

Iš deklaracijų matyti, kad 2017–2019 metais Surovikinas iš viso uždirbo 30,9 mln. O jo žmona – 19,7 mln. rublių.

S.Surovikinas – toli gražu ne pirmasis aukšto rango Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas, kurio turtą slepia šalies Federalinė valstybinė registracijos tarnyba. Dar 2015 metais „Rosreestr“ pakeitė informaciją apie gynybos ministro Sergejaus Šoigu giminaičių valdas. Laikotarpis, kai turto savininkė buvo jo dukra Ksenija, dingo iš duomenų bazės. Taip pat 2020 metais iš registro dingo ir informacija apie Rusijos generalinio štabo vadovo Valerijaus Gerasimovo nekilnojamąjį turtą kotedžų rajone Afinevoje. 

Parengta pagal „nv.ua“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.