Medžiojant V. Putino cerberį: ant gyvuliškų Bučos žudynių aukų – Kremliaus dievinamo generolo ranka

Kraupus košmaras, Rusijos kareivių pasėtas kelyje į Kijevą – ne neapskaičiuotas karo siaubas. Tai buvo strateginis gyvuliškas žiaurumas, vykdytas griežtai Rusijos kontroliuojamose vietose, kurias prižiūrėjo aukšto rango karininkai.

 A.Čaiko.<br> lrytas.lt montažas.
 A.Čaiko.<br> lrytas.lt montažas.
Iš dešinės: V.Putinas, Rusijos gynybos ministras S.Šoigu ir A.Čaiko. Susitikimas su Sirijos prezidentu Basharu Asaadu 2020-aisiais. <br> AP/Scanpix nuotr.
Iš dešinės: V.Putinas, Rusijos gynybos ministras S.Šoigu ir A.Čaiko. Susitikimas su Sirijos prezidentu Basharu Asaadu 2020-aisiais. <br> AP/Scanpix nuotr.
 Išvadavus Bučą pasaulis išvydo kraupių Rusijos nusikaltimų pėdsakus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išvadavus Bučą pasaulis išvydo kraupių Rusijos nusikaltimų pėdsakus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Čaiko.<br> AP/Scanpix nuotr.
 A.Čaiko.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 1, 2022, 9:16 PM

Tarp jų – ir vienas aukščiausių Vladimiro Putino generolų, kaltinamų karo nusikaltimais Sirijoje.

Šiuos faktus atskleidė naujienų agentūros „Associated Press“ ir JAV visuomeninio transliuotojo PBS laidos „Frontline“ tyrimas.

Įsakė ir pasirašė?

Iš Baltarusijos Kijevo link judėjusioms Rusijos pajėgoms buvo įsakyta užkirsti kelią ir sunaikinti „nacionalistų pasipriešinimą“. Tokią informaciją patvirtino Londone esantis Karališkasis jungtinių paslaugų institutas (RUSI), peržiūrėjęs daugybę Rusijos karo planų dokumentų kopijų.

Rusijos kareiviai naudojosi rusų žvalgybos sudarytais sąrašais – jie vykdė valymo operacijas. Sąrašai leido atpažinti ir „neutralizuoti“ kiekvieną, kuris, Kremliaus nuomone, kelia bet kokią grėsmę.

Šia Rusijos karo dalimi rūpinosi pulkininkas generolas Aleksandras Čaiko, pasaulyje brutalaus lyderio etiketę pelnęs būtent po veiksmų Sirijoje.

„Įsakymai buvo parašyti A.Čaiko lygyje. Tai reiškia, kad jis juos matė, juos pasirašė“, – „Associated Press“ sakė vyresnysis tyrėjas ir bendraautorius iš RUSI.

Jis matė Rusijos karo planus savo akimis.

Kur vadovavo – ten žudynės

Kaip pažymima, pačiame įsakyme nieko neteisėto nebuvo, tačiau Rusijos kareiviai užimtose Ukrainos teritorijose jį vykdė jau pažeisdama karo įstatymus. Po Rusijos invazijos į Ukrainą praėjo ne tiek ir daug laiko, kai pasaulis įsitikino, kokio žiaurumo gali imtis rusai.

Pirmiausia nuskambėjo Bučos žudynės.

Liudininkai ir išgyvenę Bučos žudynes, taip pat žiaurus Ozeroje, Babynci, Zdvyživkoje pasakojo, kad Rusijos kareiviai kilus vos menkiausiam įtarimui, kad jie galėtų padėti Ukrainos kariuomenei, puldavo kankinti ir žudyti žmones.

Už visas šias vietoves buvo atsakingas A.Čaiko.

Rusijos pajėgos „valymus“ dar labiau suintensyvino, kai Ukraina sudavė smūgį atgal. Tai liudija interviu, vaizdo įrašai. „Associated Press“ gavo ir perimtus skambučius telefonu, kur rusų kareiviai savo artimiesiems sako, kad jiems įsakyta įtariamiems informatoriams nerodyti jokio gailestingumo.

Ukraina greitai paskelbė, kad A.Čaiko vykdo didžiausius nusikaltimus, tačiau tam, kad generolas atsidurtų tarptautiniame tribunole reikėjo daugiau įrodymų.

Prokurorams reikėjo įrodyti, kad A.Čaiko atliko pagrindinį vaidmenį, užtikrinęs, kad Rusijos kareiviai imtųsi didžiulių žiaurumų arba bent žinojo, ką jo pajėgos daro ir turėjo progą viską sustabdyti, nubausti kareivius.

Tačiau dabar A.Čaiko – 51 metų vyras, kaltinamas vienais žiauriausių nusikaltimų Sirijoje ir Ukrainoje – ir toliau vadovauja Rusijos pajėgoms.

Spalį paskelbta, kad Rytų karinės apygardos vadas A.Čaiko atleidžiamas iš pareigų. Dabar jis vadovauja Rusijos pajėgoms Sirijoje.

Vakarų pasaulis vykdo tyrimą. „Associated Press“ pateikė 4 ypatingais svarbius šio tyrimo apie A.Čaiko įsitraukimą į karo nusikaltimus aspektus.

„Mama, aš žudau civilius“

Ukrainos valdžios perimti rusų kareivių skambučiai netoli Kijevo atskleidė, kad šie atvirai su artimaisiais kalbėjosi, kokių žiaurumų imasi prieš civilius. Kovo 21 dieną karys, vardu Vadimas, savo motinai pasakė: „Mums nurodyta iš visų paimti telefonus, o tuos, kurie priešinasi, trumpai tariant, pasiųsti į pragarą. Mums buvo įsakyta: nesvarbu, ar jie civiliai, ar ne – nužudykite visus.“

Menkiausias užuolaidos krustelėjimas Rusijos kareiviams galėjo pasirodyti, kaip ženklas, kad juos stebi informatorius ar kas nors taikosi – to užteko, kad artilerija smogtų tiesiai į namus.

Ukrainiečiai, kurie prisipažino, kad perdavė Ukrainos pajėgoms informaciją apie Rusijos kareivių koordinates buvo nužudyti. Tarp jų – ir paaugliai, pasakojo kareiviai.

„Mums buvo įsakyta neimti belaisvių, bet juos nušauti“, – kovo 14 dieną telefonu sakė Rusijos kareivis, pravarde Lionia.

„Į nelaisvę buvo paimtas 18-metis vaikinas. Pirmiausia jie automatu peršovė jam koją, tada nupjovė ausis. Jis viską prisipažino ir buvo nušautas, – Lionia pasakojo savo mamai. – Mes neimame belaisvių. Tai reiškia, kad nieko nepaliekame gyvo.“

Londone esanti tyrimų grupė „Dossier Centre“, kurią finansuoja Rusijos opozicionierius Michailas Chodorkovskis, patvirtino abiejų skambinusių kareivių tapatybes.

Vadovavo žudynėms Bučoje

Ukrainos prokurorai pabrėžė, kad būtent A.Čaiko vadovaujamas būrys – 76-osios gvardijos oro desantininkų atakų divizija – kovo 4 dieną dalyvavo „valymo“ operacijai Jablunska gatvėje, kai žmonės buvo tiesiog žudomi. Jablunska gatvė – daugiausia aukų mačiusi per Bučos okupaciją. Čia buvo įsikūrusi ir svarbi rusų vadavietė.

Birželį JAV valstybės departamentas dėl žiaurumų Bučoje paskelbė sankcijas šiai divizijai ir jos 234-ajam gvardijos oro desanininkų pulkui bei 64-ajai atskirajai motorizuotų šaulių brigadai.

Ukrainos atstovai „Associated Press“ pabrėžė, kad šie būriai buvo būtent po A.Čaiko ranka.

Organizuotas žiaurumas

Valandą į šiaurę nuo Kijevo esanti Zdvyživkos kaimą Rusijos pajėgos greitai transformavo į pagrindinę puolimo operacijų bazę. Nuo kovo 20 iki kovo 31 dienos A.Čaiko vadovavo atakoms prieš Kijevą iš šio kaimo.

Jis buvo pastebėtas apie kilometrą nuo stipriai kontroliuojamo kelio. Panašiu metu viename iš prie namo esančių sodų, pamėgtų Rusijos karininkų, buvo mirtinai nukankinti ir nužudyti 5 vyrai.

Liudininkai pasakojo, kad transportas su surištais civiliais į tą namą buvo vežami daugiau nei vieną kartą. Aplink jį buvo įvairūs saugumo punktai. Liudininkai pabrėžė, kad transportą su civiliais matė viduryje dienos.

Pakluso savo vadui

Nėra jokių ženklų, kurie rodytų, kad A.Čaiko prieštaravo ar nepritarė žiaurumams. Rusijos gynybos ministerija spėjo ir išplatinti vaizdo įrašą, kur generolas savo kariams Ukrainoje sega medalius.

„Visi būriai, visos divizijos elgėsi taip, kaip buvo mokyti. Jie viską daro teisingai. Didžiuojuosi jais“, – A.Čaiko kalbėjo kovo 24 dieną išplatintame vaizdo įraše.

Nėra ir jokių ženklų, kad Maskva būtų A.Čaiko skyrusi bent kokias sankcijas už padarytus žiaurumus. Atvirkščiai – V.Putinas gyrė A.Čaiko už jo veiksmus Sirijoje.

2020 metais V.Putinas jam skyrė „Rusijos herojaus“ titulą, o 2021 metų birželį jis tapo generolu.

Parengta pagal „Associated Press“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.