V. Putinas: jei Ukraina „pažeis“ garantijas, Rusija gali vėl pasitraukti iš grūdų susitarimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pagrasino vėl pasitraukti iš susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, jei Kijevas pažeistų Maskvai suteiktas saugumo garantijas.

Rusija sako atnaujinanti susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo Juodąja jūra, trečiadienį pranešė Turkija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija sako atnaujinanti susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo Juodąja jūra, trečiadienį pranešė Turkija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2022, 12:51 PM, atnaujinta Nov 2, 2022, 5:31 PM

Rusija pasilieka teisę pasitraukti iš šių susitarimų, jei bus pažeistos... garantijos“, – per televiziją sakė V. Putinas.

Anksčiau trečiadienį Rusija patvirtino, kad atnaujina savo dalyvavimą susitarime dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo, ir sakė sulaukusi iš Kijevo „pakankamų garantijų“ dėl šio jūrų koridoriaus demilitarizavimo.

„Rusija mano, kad gautų garantijų šiuo metu pakanka, ir atnaujina susitarimo įgyvendinimą“, – buvo sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

Maskva iš susitarimo pasitraukė praėjusį šeštadienį, dėl atakos prieš jos karinio jūrų laivyno bazę Kryme.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas sveikino Rusijos sprendimą sugrįžti į susitarimą.

A. Guterresas ir toliau su visomis susitarimo šalimis siekia „atnaujinti ir visiškai įgyvendinti šią Iniciatyvą, ir lieka įsipareigojęs [mainais] pašalinti išlikusias kliūtis rusiškų maisto produktų ir trąšų eksportui“, sakoma generalinio sekretoriaus atstovo spaudai Stephane'o Dujarrico pareiškime.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms liepą pasiektas susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų. Susitarimas turėjo būti atnaujintas lapkričio 19-ąją.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Šeštadienį Maskva pareiškė stabdanti savo dalyvavimą, rusų kariuomenei apkaltinus Kijevą „masine“ dronų ataka prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuotame Kryme. Ukraina visa tai pavadino „melagingu pretekstu“.

Ukraina ir JT ragino, kad susitarimas liktų galioti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.