Floridos mokyklos šaulys nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Parklando mokyklos šaulys Nikolas Cruzas trečiadienį oficialiai buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos be galimybės būti paleistam lygtinai.

Floridos šaulys Nikolas Cruzas trečiadienį oficialiai buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos.<br>AFP/Scnapix nuotr.
Floridos šaulys Nikolas Cruzas trečiadienį oficialiai buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos.<br>AFP/Scnapix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-03 16:52

N. Cruzas, vilkintis raudoną kalėjimo kombinezoną, nerodė jokių emocijų, kai apygardos teisėja Elizabeth Scherer vieną po kitos skelbė 34-ias bausmes iki gyvos galvos – už 17 žmonių nužudymą ir dar 17-os sužalojimą.

Ši bausmė jam skirta už 2018 metų vasario 14 dieną surengtas šaudynes Marjory Stoneman Douglas mokykloje Parklande, kur anksčiau pats mokėsi.

E. Scherer negalėjo jo pasmerkti myriop, nes spalio 13-ąją JAV prisiekusiųjų žiuri atsisakė skirti mirties bausmę N. Cruzui.

Rekomendacija dėl mirties bausmės turėjo būti patvirtinta vienbalsiai, bet mažiausiai vienas iš 12 prisiekusiųjų manė, kad toks nuosprendis dėl švelninančių aplinkybių būtų nepagrįstas.

Apygardos teisėja nepateikė jokių pastabų N. Cruzui, o tik išsakė tai, kas buvo teisiškai reikalinga. Tačiau ji gyrė aukų ir sužeistųjų šeimas vadindama juos stipriais, maloniais ir kantriais.

„Žinau, kad jums bus viskas gerai, nes jūs turite vienas kitą“, – teigė E. Scherer.

Kai kurie aukų tėvai ir kiti šeimos nariai verkė, kalbant teisėjai. Tuo metu, kai N. Cruzas buvo išvestas iš teismo salės, vienas iš tėvų sumurmėjo „geras atsikratymas“, o aukų artimieji susibūrė į grupeles ir apsikabino.

24-erių N. Cruzas pernai padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl 17 žmonių nužudymo per Valentino dieną surengtas šaudynes mokykloje, ir prokurorai per tris mėnesius trukusį teismo procesą dėl bausmės įrodinėjo, kad tinkamas nuosprendis būtų mirties bausmė.

Tuo metu N. Cruzo advokatė Melisa McNeill prisiekusiuosius ragino pasigailėti jaunuolio, kurį ji apibūdino kaip asmenį, turintį „smegenų pažeidimų, psichiškai nesveiką ir palūžusį“.

Žudynių metų užpuolikas septynias minutes siautėjo trijų aukštų mokyklos pastate bei iš viso paleido 140 šūvių iš pusiau automatinio šautuvo.

Per kelias dienas nuo nuosprendžio paskelbimo, jis bus nugabentas į Floridos kalėjimų sistemos apdorojimo centrą netoli Majamio, kol bus paskirtas į griežto saugumo įstaigą. Ekspertai mano, kad jis greičiausiai kelerius metus praleis atskirtas nuo kitų kalinių dėl jo paties saugumo, o vėliau bus įleistas į bendras kalėjimo patalpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.