Ar V. Zelenskis pats atsiims A. Sacharovo premiją?

Prestižinė Europos Parlamento Andrejaus Sacharovo premija 2022 metais už minties laisvę skirta ukrainiečių tautai.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis buvo nominuotas atskiroje nominacijoje kaip asmuo, kaip Ukrainos žmonių drąsos veidas. <br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ukrainos prezidentas V.Zelenskis buvo nominuotas atskiroje nominacijoje kaip asmuo, kaip Ukrainos žmonių drąsos veidas. <br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 8:58 AM

Akivaizdu, kad ukrainiečiai kovoja tiek už savo, tiek už mūsų visų laisvę. O šios premijos skyrimas tikriausiai daugiau pasako ne apie laureatus, o apie ją skiriančius.

„Aš manau, kad tai yra labai aiški žinia, kad Europos Sąjunga kaip Vakarų dalis, kaip ta visuomenė, kuri tikrai gerbia, laikosi ir gyvena pagal demokratijos principus, pripažįsta tas tautas, tuos asmenis arba organizacijas, kurios, sakykime, savo veikla, gyvenimu ir kova iš tikrųjų laikosi ir gina tuos svarbius principus, apie kuriuos minėjau ir šiuo atveju.

2022 metų A. Sacharovo premija skirta drąsiems Ukrainos žmonėms, kuriuos atstovauja prezidentas, išrinkti lyderiai ir pilietinė visuomenė. Ir parodo, kad tauta yra visuma, ne vien vadovas, šalies vadovas, bet ir visa visuomenė. Jie gina savo teisę gyventi demokratiškoje, laisvoje, nepriklausomoje valstybėje ir tai daro visomis pastangomis.

Žinoma, su mūsų pagalba, bet visų pirmiausia jų nusiteikimas ginti tai, ką jie laiko svarbiu dalyku jų gyvenimui. Aš manau, kad labai teisingai, kad iš Europos Parlamento tai buvo pastebėta, pripažinta ir skirtas apdovanojimas“, – Žinių radijo laidoje „Gyvenu Europoje“ sakė Europos Parlamento narys iš Lietuvos Petras Auštrevičius.

Įdomu, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis irgi buvo nominuotas atskiroje nominacijoje kaip asmuo, kaip Ukrainos žmonių drąsos veidas. Tačiau premiją pasirinkta skirti visai tautai, o ne vienam jos atstovui.

„Beje, buvo trys kokie, sakykime, variantai. Netgi dėl pačios premijos pavadinimo arba kam skirti. Ir vienas iš variantų buvo vien tiktai prezidentas V. Zelenskis. Mes šiek tiek pakeitėme šituos dalykus, nes ne vien tiktai prezidentas, bet visa tauta, kariuomenė ir pilietinė visuomenė gina Ukrainą. Mes turėjom parodyti tą visumą valstybės, tautos visumą, kuri atsilaiko prieš agresiją.

O dėl prezidento V. Zelenskio reikia pasakyti, kad jis tikrai puikiai atlieka savo pareigas. Jis yra ne vien tiktai nominalus Ukrainos lyderis ar vadovas. Jis yra tikrasis tautos vadas.

Gerąja to žodžio prasme jis įkvepia ir palaiko šią kovą. Jis yra šios kovos sudėtinė dalis ir jo nusiteikimas, jo veiksmai neleidžia abejoti, kad prezidentas iš tikrųjų virto galbūt tuo esminiu veiksniu, kuris mobilizavo visuomenę, nes būta prieš tai tam tikros kritikos jo atžvilgiu, jo veiksmų vertinimų ir panašiai. Bet po vasario 24 dienos, žinot, aš nemačiau nei vienos dienos, kad drįsčiau abejoti prezidento V. Zelenskio laikysena, jo veiksmais ir sprendimais“, – sakė P. Auštrevičius.

Gruodžio 14 dieną vyks Sacharovo premijos teikimo ceremonija Strasbūre. Jei pats prezidentas Zelenskis atvyktų atsiimti premijos, būtų nuostabi žinia visiems, sako politikas.

„Na, tai būtų, žinot, puiki šventė ir, matyt, dovana visai Europai, jeigu prezidentas atvyko karo metu į Strasbūrą. Kas gali žinoti, bet ir jo žmonos atvykimas, aš manau, kaip atstovės būtų labai gera žinia. Ji, beje, jau kartą lankėsi Europos Parlamente, bet aš neabejoju, kad mes pamatysime visą pulką labai reikšmingų ir svarbių asmenų, organizacijų atstovų.

Ir, žinoma, mes labai laukiam prezidento pasirodant Europos Parlamente ir net neabejoju, kokią kalbą jis galėtų pasakyti. Bet matote, ši premija skirta visai ukrainiečių tautai, todėl mes džiaugsimės kiekvienu atstovu, kurį pamatysime Strasbūre, Europos Parlamente, sveikinsime juos“, – sako europarlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.