G-7 ragina Rusiją pratęsti susitarimą dėl grūdų

Didysis septynetas (G-7) nori, kad Rusija pratęstų susitarimą, leidžiantį saugiai gabenti grūdų siuntas iš Ukrainos, penktadienį Vokietijoje vykusiose derybose sakė aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūnas.

G-7 užsienio reikalų ministrų susitikimas Miunsteryje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
G-7 užsienio reikalų ministrų susitikimas Miunsteryje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 2:24 PM

„Visi sutarė, kad reikia pratęsti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą“, – teigė pareigūnas.

Vakarų Vokietijos Miunsterio mieste dvi dienas vykstančiose G-7 diplomatijos vadovų derybose svarbiausias darbotvarkės klausimas – karas Ukrainoje.

Valstybių klubas „palankiai vertina Jungtinių Tautų pastangas įtikinti Rusiją pratęsti“ susitarimą dėl grūdų, sakė pareigūnas.

Grūdų gabenimas iš Ukrainos buvo atnaujintas ketvirtadienį, kai Rusija po tarptautinio spaudimo grįžo prie susitarimo, leidžiančio saugią jų kelionę.

Tačiau Maskva teigė, kad dar nenusprendė, ar pratęsti susitarimą dėl grūdų po lapkričio 19 dienos, tai yra po pirminiame tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai sudarytame susitarime, kuriuo siekta išvengti pasaulinės maisto krizės, numatytos pratęsimo datos.

Kinijoje viešintis Vokietijos kancleris Olafas Scholzas taip pat paragino pratęsti susitarimą.

„Badas neturi būti naudojamas kaip ginklas“, – penktadienį sakė O. Scholzas.

Ketvirtadienį G-7 šalių diplomatijos vadovai apkaltino Rusiją sistemingai naikinant civilinę infrastruktūrą Ukrainoje.

„Jie sutarė, kad reikia sukurti tam tikrą G-7 koordinuojamą mechanizmą, kuris padėtų Ukrainai remontuoti, ginti ir atkurti jos energetikos ir vandens infrastruktūrą“, – sakė JAV pareigūnas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba prisijungė prie susitikimo ir „pateikė naujausią informaciją apie niokojančius išpuolius... prieš civilius gyventojus, energetikos ir vandens objektus“, teigė pareigūnas.

Ketvirtadienį G-7 ministrai pažadėjo suteikti Ukrainai žiemos pagalbos paketą, apimantį generatorius, šildytuvus, konteinerinius būstus, palapines, lovas ir antklodes.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) teigė, kad Rusija „pasirinko naują karo metodą ir bando leisti žmonėms badauti, mirti iš troškulio ir sušalti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.