Ekvatoriaus Gvinėja apkaltino Prancūziją, Ispaniją ir JAV kišantis į rinkimus

Ekvatoriaus Gvinėja sekmadienį apkaltino Ispaniją, Prancūziją ir Jungtines Valstijas kišantis į jos prezidento ir parlamento rinkimus, numatytus lapkričio 20-ąją.

Ekvatoriaus Gvinėjos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Ekvatoriaus Gvinėjos vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2022, 5:55 PM

Prezidentas Teodoro Obiangas Nguema Mbasogo, geležiniu kumščiu valdęs šalį 43-ejus metus, šią savaitę pradėjo savo rinkimų kampaniją siekdamas šeštosios kadencijos.

Ekvatoriaus Gvinėja, kuri yra buvusi Ispanijos kolonija, pasmerkė tris valstybes po to, kai jų diplomatai dalyvavo vieno iš opozicinių judėjimų, kuriems leista dalyvauti rinkimuose, renginiuose.

Užsienio reikalų ministerija pranešime tai apibūdino kaip „kišimąsi į šalies vidaus reikalus“.

Obiango valdančioji Ekvatoriaus Gvinėjos demokratų partija turi 99 iš 100 vietų kadenciją baigiančiuose žemutiniuose parlamento rūmuose ir visas vietas senate.

Tai buvo vienintelė valstybėje legali politinė jėga iki 1991-ųjų, kai įvesta daugiapartinė politinė sistema.

Su Obiango varžosi Andresas Esono Ondo iš Susivienijimo už socialdemokratiją ir Buenaventura Monsuy Asumu, atstovaujančiu Partijai už demokratinę socialinę koaliciją.

Ketvirtadienį paskelbtoje „Twitter“ žinutėje Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as pareiškė, jog Vašingtonas yra „susirūpinęs dėl pranešimų apie suėmimus ir priekabiavimą prie opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovų“ bei paragino valdžią surengti „laisvus ir sąžiningus“ rinkimus.

„Ekvatoriaus Gvinėja galėtų puoselėti įtraukesnę, taikią ir demokratišką visuomenę, užtikrindama skirtingų politinių požiūrių išraišką, laisvą ir sąžiningą balsavimo procesą bei asmenų žmogaus teisių apsaugą“, – teigė N. Price'as.

Saugumo pajėgos kelias savaites vykdė negailestingą kampaniją, kurios metu, be kita ko, suiminėjo politinius oponentus.

Valdžia teigia, jog sulaikymai yra dalis bandymo užkardyti opozicijos planą „pulti degalines, Vakarų ambasadas ir ministrų namus“.

80-ies Obiangas į valdžią atėjo 1979-ųjų perversmo metu ir yra ilgiausiai valdantis valstybės vadovas neskaitant monarchų.

Oficialūs jo perrinkimo rezultatai niekada nebuvo mažesni nei 93 proc. balsavusiųjų.

Iš 1,3 mln. gyventojų siekiančios populiacijos, dalyvauti rinkimuose užsiregistravo daugiau kaip 425 tūkst. rinkėjų.

Pasaulio Banko duomenimis, Ekvatoriaus Gvinėja turi gausius naftos ir dujų resursus, tačiau dauguma žmonių čia gyvena žemiau skurdo ribos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.