Sirijos režimo raketų ugnis pražudė 9 civilius laikinose perkeltųjų asmenų stovyklose

Sirijos režimo raketų ugnis ankstų sekmadienį pražudė devynis civilius gyventojus, įskaitant du vaikus, laikinose perkeltųjų asmenų stovyklose paskutiniame dideliame sukilėlių kontroliuojamame šalies bastione, pranešė karą stebinti organizacija.

Sirijos režimo raketų ugnis pražudė 6 civilius laikinose perkeltųjų asmenų stovyklose.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Sirijos režimo raketų ugnis pražudė 6 civilius laikinose perkeltųjų asmenų stovyklose.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2022, 12:09 PM, atnaujinta Nov 6, 2022, 5:28 PM

Visos aukos buvo priverstos palikti savo namus per daugelį Sirijos karo metų, sakė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), turinti platų šaltinių tinklą vietoje.

Ji teigė, kad keliose vietovėse, įskaitant stovyklas, į vakarus nuo Idlibo miesto Sirijos šiaurės vakaruose, sprogo daugiau kaip 30 raketų.

Per apšaudymą taip pat buvo sužeista daugiau kaip 20 žmonių, nurodė SOHR.

Naujienų agentūros AFP korespondentas įvykio vietoje matė sugriautas ir sudegintas palaikes palapines, kraujo dėmes ir raketų nuolaužas.

Netoliese esančioje ligoninėje korespondentas matė dviejų jaunų mergaičių kūnus.

Paskutinis ginkluoto pasipriešinimo prezidento Basharo al Assado režimui židinys apima didelius Idlibo provincijos plotus ir dalį kaimyninių Alepo, Chamos ir Latakijos provincijų.

Šioje teritorijoje dominuoja džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriai vadovauja buvę „al Qaeda“ atšakos Sirijoje nariai, tačiau aktyviai veikia ir kitos sukilėlių grupės.

Pasak SOHR, raketos buvo paleistos kitą dieną po to, kai penki Sirijos pajėgų nariai žuvo per su HTS susijusios grupuotės surengtą apšaudymą.

Idlibo regione gyvena apie 3 mln. žmonių, iš kurių maždaug pusė yra perkeltieji asmenys.

Šis apšaudymas yra naujausias paliaubų, pasiektų tarp Rusijos ir Turkijos 2020-ųjų kovą, pažeidimas. Susitarimas turėjo užbaigti Rusijos remiamos valdžios atakas prieš Idlibo provinciją – paskutinę sukilėlių tvirtovę Sirijoje.

Paliaubos per pastaruosius dvejus metus buvo nuolat pažeidžiamos, dėl to žuvo ar buvo sužeista daugybė žmonių.

Milijonai žmonių nuo karo Sirijoje pradžios 2011 metais buvo priversti palikti savo gyvenamąją vietą ir persikelti į kitas šalies dalis ar užsienį. Beveik pusė milijono žmonių žuvo.

Damaskas, remiamas Rusijos ir Irano, susigrąžino didžiąją dalį pozicijų, prarastų ankstyvuoju Sirijos konflikto, prasidėjusio, kai vyriausybė žiauriai numalšino prodemokratinius protestus, etapu.

Nepaisant periodiškai kylančių susirėmimų, 2020 metais tarpininkaujant Maskvai ir Ankarai, kuri remia su B. al Assado pajėgomis kovojančius sukilėlius, sudarytos paliaubos Sirijos šiaurės vakaruose iš esmės laikosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę